Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Muću, u Dalmatinskoj zagori nedaleko od Splita, otvorena je tvornica konzervirane ribe. Ulagač je sicilijanska obitelj koja se u Italiji već 100 godina bavi ovim poslom i zapošljava 1.000 radnika. U Muću planiraju zaposliti 130 ljudi. Investicija je vrijedna 31 milijun kuna, a dnevno će proizvoditi 50 tona ribe. Na otvaranju je bilo i mućkog folklora i talijanskog plesa.


Mladi Sicilijanac, Cristian Serio kaže da su mu rekli da je lud kada je planirao izgraditi tvornicu ribe u Hrvatskoj i to baš usred krša u Zagori, u gospodarskoj zoni u Muću. 'Živim u Splitu i radim ono što volim. 'Ko to može platit'?', kaže 25-godišnji direktor i vlasnik tvornice.

Vezani članci Poskupljuje riba - 6 Val poskupljenja neće zaobići ni ribu, ribarima porasli troškovi: "Uz trenutačnu cijenu nafte neisplativo je izlaziti na more" Slika nije dostupna "DOBRA JE I RIBA IZ SLAVONIJE" U Čačincima otvorena tvornica za preradu slatkovodne ribe

U 5 godina, do otvaranja, naučio je solidno i hrvatski. On i otac su danas zadovoljni, no nije bilo lako. 'Lakše je bilo progovoriti hrvatski nego se nositi sa ovdašnjim poslovnim okruženjem', požalio se mladi Sicilijanac. 

Obitelj Serio zaključila je kako je baš naša riba najbolja, a ribom se bave već 100 godina. Kažu, najbolji u Italiji, drugi u svijetu. Dobar dio ove ribe otići će u izvoz, u Italiju i Rusiju.

Na otvaranju brojna lica iz posla i politike. 'Država ima puno parafiskalnih nameta za poduzetnike', upozorio je načelnik Općine Muć Filip Stupalo.

'U gospodarsku zonu smo uložili 2,5 milijuna kuna', istaknuo je Zlatko Ževrnja, župan splitsko-dalmatinski.

'Od dolaska na vlast cilj nam je olakšati poduzetnicima', podsjetio je na obećanje Vlade pomoćnik ministra gospodarstva Ivan Sertić.

Ali danas je mnogima pogled bježao na stolove pune ribe u svim varijantama. Ne samo inćuni nego i kamenice, u talijanskom stilu bio je više show nego radno otvaranje. A na samo otvaranje pozvane su naravno i - radnice.

Talijani najavljuju zaposliti 130 ljudi, za sada ih radi 30. Radnice ih hvale, čak su i zaplesale s ocem, a Mućanima je simpatično što mladi govori hrvatski. Uvriježeno povezivanje sicilijanskog biznisa i mafije ih ne plaši. 'Njihova mafija je za naše - mala beba'.

Na fešti su su zaplesale balerine i to sicilijanski ples tarantula. Sve je okom i brkom pratila mućka ekipa i 100 posto će skladati ojkalicu za svoje Sicilijance.
 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju