Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne pomaže ni država

NAJVEĆI PROBLEM IM JE PRONAĆI RADNIKE Nude posao i besplatan smještaj, ali jedva da im se itko javio

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nude posao na otoku, ali nitko se ne želi preseliti i raditi. Najstarija otočna tvornica za preradu ribe, Mardešić u Salima na Dugom otoku, obilježila je 110 godina rada.

Najveći im je problem nedostatak radne snage - iako uz posao nude i besplatan smještaj. A u korist otočnom gospodarstvu, kažu, ne ide ni država.

Pročitajte i ovo Riba Oglasilo se i Ministarstvo Odluka iz Bruxellesa zabrinula mnoge ribare: Smanjena je godišnja dopuštena kvota izlova jedne vrste ribe Ulična mačka Traje potraga "Nemojte je dirati i približavati joj se!" Golema drama zbog mačke u Japanu: Policija je traži, poslano upozorenje građanima

Kroz ruke radnika tvornice Mardešić na godinu prođe 7 milijuna ribljih konzervi. U tvornici staroj 110 godina posao ih je pronašlo 75.

Zdenka Antunović je iz Đakova u Sali preselila upravo zbog posla. 'Ako se radi, ako posla ima, zadovoljna sam', kaže nam Zdenka.

Ali ne želi svatko na otok. Iako tvornica ima stalno otvorene oglase, malo tko se javlja. 'Mi nudimo smještaj, besplatan smještaj za radnike, međutim, teško je i ljudima odvajat se od obitelji ako nisu iz ovog kraja', kaže Marina Depolo, direktorica Mardešića.

Prije nego su došli u Njemačku bili su nezaposleni, a sada su nezadovoljni zaradom od 3.000 eura

Uprava nije zadovoljna odnosom države prema otočnom gospodarstvu. Kažu, dobivaju samo potpore za djelatnike s otočnim prebivalištem. 'Svaka pomoć bi bila dobrodošla, naravno, u smislu cijene trajektnog prijevoza, u smislu dodatnih potpora kod zapošljavanja na otoku', dodaje Marina Depolo.

Bilo da je 500 tona soljenih inćuna, bilo da su konzerve na domaćem tržištu završi tek manji dio. Jer Hrvati su po konzumaciji ribe na samom europskom dnu.

Srećom, većina proizvoda otočne tvornice - ode u izvoz.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene