Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Središnja elektornička baza

Most i SDP: Registar vlasnika tvrtki otvoriti javnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oporbene stranke SDP i Most zauzele su se u srijedu navečer u Saboru za otvaranje javnosti informacija iz registra stvarnih vlasnika tvrtki u Hrvatskoj čije je uspostavljanje predviđeno prijedlogom Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, a zastupnici su raspravili i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Novi zakon uređuje niz pitanja vezanih uz sprječavanje pranja novca sukladno EU direktivi, a jedno je od najvažnijih uspostava registra stvarnih vlasnika kao središnje elektroničke baze podataka o stvarnom vlasništvu pravnih subjekata.

Pročitajte i ovo Josip Markotić Neslaganja Raskol u Mostu: Splitski gradski vijećnik napustio stranku, nema ga na listi za Sabor Liste Rijeke pravde - 1 Jesu li partneri dobili previše? Ne misle svi da su liste Rijeke pravde – pravedne: "Peđa Grbin bi više trebao osluškivati teren"

Prema prijedlogu, podaci iz registra bili bi dostupni svim nadležnim državnim institucijama, bankama i pojedincima na temelju "opravdanog pravnog interesa", no u klubovima zastupnika Mosta i SDP-a smatraju da bi te podatke trebalo otvoriti cijeloj javnosti.

Polazeći od načela transparentnosti i prava javnosti da dođe do informacija o eventualnom korištenju financijskog sustava u svrhu pranja novca ili financiranja terorizma, pravne i fizičke osobe trebale bi imati pravo tražiti informacije o stvarnom vlasništvu u skladu sa Zakonom o pravu na pristup informacijama, rekao je u ime Kluba Mosta Robert Podolnjak.

Boris Lalovac (Klub SDP-a) kazao je da su Francuska, Nizozemska, Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Slovenija i druge zemlje već učinile svoje registre stvarnih vlasnika javnim ili su u procesu njihova otvaranja.

Opravdanost pristupa podacima stvarnih vlasnika opravdava jačanjem borbe protiv anonimnog vlasništva i time protiv pranja novca i financiranja terorizma.

Strenja-Linić za obvezne zdravstvene preglede vozača starijih od 65 godina

Zastupnici su raspravili i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama u hitnom postupku kojim se ide u smjeru povećanja sigurnosti u prometu. Među ostalim, propisuju proceduru ukidanja vozačke dozvole zbog sakupljenih 12 negativnih bodova, odnosno devet ako je riječ o mladom vozaču do 24 godine.

Izmjenama zakona predviđeno je i liberalizacija otvaranja i poslovanja autoškola radi poštivanja europskih pravila o tržišnom natjecanju.

Mostova zastupnica Ines Strenja-Linić predložila je ograničenje važenja vozačke dozvole na 10 godina, a prilikom produženja obvezan zdravstveni pregled. Obvezu zdravstvenih pregleda svakih sljedećih pet godina predlaže i za osobe starije od 65 godina.

Prema izvješću MUP-a o sigurnosti stanja na cestama, kazala je, u 94 posto nesreća uzrok je pogreška vozača, a razvidan je trend porasta nesreća kod vozača starijih od 65 godina. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene