Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi dan školske godina

Mornar: Ove godine 1200 pomoćnika u nastavi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar Mornar u Varaždinu je poručio kako je današnji prosvjed roditelja djece s teškoćama dobar kao poruka da se treba izdvajati više novca.

Prvog dana nove školske godine ministar obrazovanja, znanosti i sporta Vedran Mornar rekao je u Varaždinu da će ove godine za asistente u nastavi, zahvaljujući Europskom socijalnom fondu, biti izdvojeno 44 milijuna kuna više nego lani i dodao da je današnji prosvjed roditelja djece s teškoćama dobar kao poruka da se treba izdvajati više novca.

Pročitajte i ovo Ilustracija Praktično obrazovanje U hrvatske škole stiže novi predmet: Imat će tri ključna dijela i trebao bi djecu pripremiti za svakodnevicu Slika nije dostupna Zanimljivi podaci Ministarstvo objavilo tko sve želi cjelodnevnu školu: Iz jedne županije nije stigla niti jedna prijava

'Nadam se da ćemo ovaj tjedan uspjeti zaposliti pomoćnike u nastavi. Nažalost, podiglo se mnogo buke oko toga. Točno je da neće svi dobiti asistenta, ali mi smo ove godine uspjeli, zahvaljujući Europskom socijalnom fondu, izdvojiti čak 44 milijuna kuna više nego prošle godine. Tako ćemo zaposliti, umjesto 800, čak 1200 pomoćnika u nastavi što je povećanje za 50 posto', rekao je ministar Mornar komentirajući prosvjed roditelja djece s teškoćama na Markovom trgu u Zagrebu.

'Djeca i učitelji su preopterećeni, smanjit ćemo im gradivo'

Ministar je rekao kako je taj prosvjed dobar kao poruka da treba izdvajati više novca, dodavši kako je činjenica da u ovogodišnjem proračunu za to nisu predviđena sredstva.

'Nemam točno brojke koliko će djece biti bez asistenata. Znamo da djece s teškoća imamo oko 18 tisuća, da ih je oko 4000 u centrima pa su zbrinuti, a od preostalih njih sedam do osam tisuća ima potrebu za asistentom. Tih sredstava sada u proračunu nema. Nadam se da ćemo sljedeće godine ponovno kroz neke fondove i dalje povećavati broj pomoćnika u nastavi, kao što to ove godine povećavamo za 50 posto', kazao je ministar.

Odgovarajući na novinarski upit o nemogućnosti pojedinih roditelja da djeci kupe nove udžbenike ministar je izjavio da djeca koja nemaju novac neće biti izbačena iz škole.

'Moja izjava da se ne moraju kupovati novi udžbenici krivo se tumači. Zakon je takav kakav je. Ne vjerujem da će netko biti izbačen ako ima staro izdanje udžbenika. Ali to nije ni poruka da se ne moraju kupovati', rekao je Mornar.

Mornar donio novi Pravilnik: Školski zborovi, klubovi i učeničke zadruge ostaju u školama!

Na pitanje trebaju li u udžbenicima biti aktualni podaci kao tko je župan ili gradonačelnik odgovorio: 'Apsolutno ne. Udžbenici moraju biti rasterećeni činjenica, činjenice su danas lako dostupne. U udžbenicima treba biti naputak kako učiti i kako naučiti razmišljati.'

Ministar obrazovanja školarcima je poručio da vrijedno uče.

'Želim da znaju da to nije samo radi učenja, već radi njihovog dobra i dobra ove zemlje. Obrazovanje nas jedino može izvući iz krize. Lijep je dan i volio bih kada bi ih u Hrvatskoj bilo više. Danas smo u 8 sati krenuli s otvaranjem vrtića i škole na Kajzerici u Zagrebu, sada smo u Varaždinu otvorili studentski restoran i novi objekt Centra Tomislav Špoljar za djecu s posebnim potrebama. Otvaraju se i druge škole, a ona u Gunji je potpuno obnovljena', rekao je Mornar. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene