Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dva sata na tjedan

Mornar donio novi Pravilnik: Školski zborovi, klubovi i učeničke zadruge ostaju u školama!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pjesme školskih zborova ili likovni radovi ipak ostaju na školskim hodnicima. Novi Pravilnik o normama učiteljima ipak za izvananstavne aktivnosti ostavlja dva sata na tjedan.

Školski zborovi, sportski klubovi ili učeničke zadruge ipak ostaju u školama! Nakon što je bivši ministar Jovanović najavljivao kako će novi Pravilnik o normama promijeniti radne sate učitelja, ministar Mornar donio je novi Pravilnik.

Pročitajte i ovo Ministar obrazovanja Radovan Fuchs u studiju Dnevnika Nove TV - 5 Početak škole Ministar Fuchs tvrdi da je sve spremno za cjelodnevnu školu: "Roditelji su bili zavedeni, znamo odakle je vjetar puhao" Slika nije dostupna Ministar pozvao sindikate na sastanak 'Nitko nema pravo pozivati roditelje da ne šalju djecu u školu'

Stupa na snagu krajem tjedna, a prema njemu, učitelji svoju normu mogu popunjavati s najviše dva sata na tjedan za izvannastavne aktivnosti.

Školarcima izazov, roditelji u brigama - Počinje nastava!

Pjesme školskih zborova ili likovni radovi ipak ostaju na školskim hodnicima. Novi Pravilnik o normama učiteljima ipak za izvananstavne aktivnosti ostavlja dva sata na tjedan.

'Tu smo uočili anomaliju da rad nastavnika tjelesnog sa školskim reprezentacijama, rad nastavnika sa školskim zborom nije nimalo manje zahtjevan nego što to radi nastava u razredu', kazao je ministar znanosti i obrazovanja Vedran Mornar.

Dva sata na tjedan manje je nego dosadašnjih maksimalnih šest, no ipak je to više nego što je bilo predviđeno prijedlogom Pravilnika. Učitelji su zbog ukidanja sati za zadruge, satove robotike ili sportskog kluba prosvjedovali pred Ministarstvom.

Jesu li građanski i zdravstveni odgoj glavni problemi hrvatskog školstva?

No odlukom ministra Mornara ipak su zadovoljni. Učiteljici Karmelki Car novi je Pravilnik zadržao posao.

'Sada novim pravilnikom, kako je priznata zadruga, odobreno je dva sata i ja samim tim popravljam status i više nisam tehnolški višak', rekla je učiteljica prirode, biologije i kemije Karmelka Car.

Novim pravilnikom puna minimalna satnica od 16 sati tjedno priznavat će se i učiteljima koji rade u dvije ili više škola, do sada se priznavala samo za rad u jednoj školi. S pravilnikom Ministarstva slažu se i sindikati.

'To je kompletno pobljšavanje sustava, ne samo priznavanje satnice i valoriziranje rada učitelja nego sve ono što se do sada omogućavalo školama, što je činilo školski identitet kao što su zadruge, zborovi' rekla je Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja.

No ono što bi ipak moglo donijeti otkaze u školstvu, uz rebalans proračuna, je i sve manji broj učenika. U sedam godina iz školskih je klupa nestao grad veličine Siska.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene