Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BANOŽIĆ VS MILANOVIĆ

MORH objasnio zašto su Milanoviću uskratili korištenje helikoptera: "Počeli su zahtjeve slati direktno načelniku GS-a"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U rujnu 2020. godine Ured predsjednika Republike Hrvatske počeo je zahtjeve slati direktno načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga, koji bi mu putem izdavanja svojih zapovjedi koje nisu imale uporište u odluci ministra obrane omogućavao korištenje vojnih resursa, priopćili su u utorak iz MORH-a.

"Kao što smo više puta navodili za korištenje materijalnih sredstava i potpora, uključujući i protokolarne, sukladno Zakonu o obrani, Ured predsjednika Republike Hrvatske zahtjev treba dostavljati ministru obrane, koji o tome donosi odluku te ju upućuje načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga na provedbu", priopćili su u utorak iz Ministarstva obrane vezano uz Odluku ministra obrane kojom se regulira način pružanja potpora Oružanih snaga Republike Hrvatske Uredu predsjednika Republike Hrvatske, a koja, uključuje i potpore za protokolarne aktivnosti.

U MORH-u su istaknuli da je "navedena Odluka u potpunosti u skladu sa Zakonom o obrani".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna dom u centru Zagreba MORH demantira da se stan renovirao za Banožića: "Dugo je bio prazan i zapušten, u njega je provaljivano..."

Naglasili su kako se takva procedura tijekom svih ranijih godina i ranijih predsjednika Republike poštovala.

"Na početku svojega mandata i Predsjednik Republike Zoran Milanović odnosno Ured predsjednika Republike Hrvatske zahtjeve je slao na taj način, što je jedino u skladu sa Zakonom o obrani. No, u rujnu 2020. godine Ured predsjednika Republike Hrvatske počeo je zahtjeve slati direktno načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga, koji bi mu putem izdavanja svojih zapovjedi koje nisu imale uporište u odluci ministra obrane omogućavao korištenje vojnih resursa.

Pročitajte i ovo Mario Banožić i Zoran Milanović - 2 NOVI ZAPLET Burno na relaciji ministar obrane - predsjednik RH: Banožić donio novu odluku o korištenju vojnih resursa, s Pantovčaka poručuju - "To je nezakonito!"

U skladu sa Zakonom o obrani, Glavni stožer Oružanih snaga Republike Hrvatske je združeno tijelo Oružanih snaga ustrojeno u okviru Ministarstva obrane i Glavni stožer Oružanih snaga u okviru Ministarstva obrane obavlja poslove koji su mu propisani u nadležnost navedenim Zakonom. Stoga je jedina moguća korespondencija ta da se vodi između Ureda predsjednika Republike Hrvatske i Ministarstva obrane", ističu u MORH-u.

Navode i kako se svi troškovi koji nastanu u provedbi tih aktivnosti plaćaju iz Financijskog plana Ministarstva obrane te su Ministarstvo obrane i njezin čelnik ministar obrane dovedeni u situaciju da odgovaraju za trošenje proračunskog novca koji je tijekom godine trošen bez odobrenja ministra obrane.

"Isto tako, Zakonom o vlasništvu i drugim stvarnim pravima propisano je da stvarima u vlasništvu Republike Hrvatske upravlja i raspolaže Vlada Republike Hrvatske, odnosno od nje ovlašteno tijelo što je u ovom slučaju Ministarstvo obrane.

Ministarstvo obrane nadalje ističe da je navedena Odluka ministra obrane u potpunosti u skladu sa Zakonom o obrani i Zakonom o fiskalnoj odgovornosti gdje je na ministru obrane kao čelniku državnog tijela odgovornost za zakonito i namjensko trošenje sredstava.

"Ministarstvo obrane naglašava da niti u jednom trenutku nije dovodilo u pitanje pružanje potpore Predsjedniku Republike Hrvatske odnosno Uredu predsjednika Republike Hrvatske, ali jedino i pod uvjetom da se zahtjevi iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske dostavljaju u Kabinet ministra obrane i da se po davanju suglasnosti odnosno donošenja odgovarajuće odluke zatražene aktivnosti odnosno potpore provode putem zapovijedi načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga, što je jedino u skladu sa zakonom.

Naime, odlukom koju je Banožić potpisao 4. studenog, zabranjuje se vojsci da "pruža potporu Uredu predsjednika", čak i za protokolarne aktivnosti, bez suglasnosti ministra obrane. Suglasnost ministra i dosad je bila potrebna, no iz MORH-a poručuju da će ubuduće to Ured predsjednika trebati izravno zatražiti od kabineta ministra.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene