Obavijesti Pretražite Navigacija
kad u vojsku pođem...

Uskoro stižu pozivi za upis u vojnu evidenciju: MORH objavio detalje

Vojnici, ilustracija
Vojnici, ilustracija Foto: Luka Gerlanc/Cropix
Sukladno Zakonu o obrani tijekom travnja i svibnja provest će se redovno obvezno godišnje uvođenje u vojnu evidenciju vojnih obveznika, muških osoba koje u kalendarskoj godini navršavaju 18 godina, izvijestilo je u petak Ministarstvo obrane.

Upis u vojnu evidenciju obvezan je sukladno Zakonu o obrani za sve hrvatske državljane – muške osobe koje u kalendarskoj godini navršavaju 18 godina, a imaju prebivalište na području Republike Hrvatske.

U vojnu evidenciju upisivat će se vojni obveznici, muške osobe, hrvatski državljani rođeni 2005. godine i starijih godišta koji nisu uvedeni u tu evidenciju. Za upis u vojnu evidenciju na adrese vojnih obveznika tijekom ožujka i travnja 2023. godine stići će pozivi upućeni iz odjela/odsjeka za poslove obrane. Pozvane osobe po dolasku na upis u vojnu evidenciju obvezne su predočiti osobnu iskaznicu ili domovnicu i OIB.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zovu desetak tisuća ljudi Pozivi za ratni raspored stižu na adrese hrvatskih građana: MORH otkrio o čemu je riječ

Osobe starijih godišta koji do sada nisu upisani u vojnu evidenciju mogu se i bez poziva javiti u područni odsjek za poslove obrane prema mjestu prebivališta.

Hrvatski državljani koji borave u inozemstvu uvođenje u vojnu evidenciju mogu provesti putem diplomatske misije ili konzularnog ureda Republike Hrvatske u državi u kojoj borave.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zajamčeno pravo Kako uložiti prigovor savjesti? Građanima stižu pozivi za ratni raspored

Iz MORH-a napominju da je uvođenje u vojnu evidenciju zakonska obveza koja se provodi svake godine, a iznimno zbog pandemije 2020., 2021. i 2022. godine nije provođeno osobnim dolaskom vojnih obveznika.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene