Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministarstvo obrane i Oružane snage RH ni na koji način nisu uključeni u vojne operacije u Iraku, što znači da niti jedan aktivni pripadnik Oružanih snaga RH nije nazočan u toj zemlji, priopćeno je iz MORH-a.


Jedna od temeljnih misija Oružanih snaga RH je i sudjelovanje u operacijama odgovora na krize u inozemstvu, uvijek u sklopu savezničkih snaga, bilo u sklopu NATO-a, UN-a, EU-a ili u sklopu drugih koalicijskih snaga, a u skladu s interesima i mogućnostima RH, pojasnilo je Ministarstvo.

Vezani članci Zoran Milanović Milanović novinare ostavio pred vojarnom pa izašao pred mikrofone: "Banožić najavi hitan let pa juri da mu se ne ohladi janjetina u vikendici" Mario Banožić Banožić za Dnevnik Nove TV o stanu i naknadi za odvojeni život: "Ja kao dužnosnik prve skupine imam potpuno pravo na veći stan od 60 kvadrata ili trosoban stan"

Svako angažiranje postrojbi i pojedinaca iz sastava OSRH mora biti u skladu sa zakonskom regulativom RH i regulativom međunarodnih organizacija pod čijim vodstvom se nalaze hrvatske snage, ističe se u priopćenju.

U skladu s tim, pripadnici OSRH daju svoj doprinos pri uspostavljanju ili održavanju mira i stabilnosti u devet mirovnih misija diljem svijeta pod okriljem UN-a (Indija-Pakistan, Etiopija-Eritreja, Sudan, Gruzija, Cipar, Zapadna Sahara, Liberija, Obala Bjelokosti i Haiti) te u misiji ISAF u Afganistanu pod vodstvom NATO-a.

MORH je objavio ovo priopćenje radi istinitog informiranja javnosti povodom članka u jednom dnevnom listu objavljenom u četvrtak pod nazivom "Hrvatski časnik poginuo u Iraku", a koji, kako smatra Ministarstvo, svojim naslovom implicira nazočnost HV-a u Iraku te time zbunjuje hrvatsku javnost.

Ministarstvo obrane u priopćenju je izrazilo sućut obitelji tragično preminulog hrvatskog državljanina Željka Botha u Iraku, bivšeg pripadnika OSRH. Pokojni Željko Both bio je uzoran pripadnik OSRH u razdoblju od 1993. do 2003. godine, kada je kao dočasnik napustio službu na vlastiti zahtjev. 

Nositelj je više odlikovanja i medalja za svoj doprinos u Domovinskom ratu i u poslijeratnoj izgradnji OSRH, stoji u priopćenju.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju