Obavijesti Pretražite Navigacija
Zakazano novo ispitivanje

More u istarskoj uvali još je uvijek zagađeno: Zabrana kupanja i dalje na snazi

Ilustracija
Ilustracija Foto: Nel Pavletic / PIXSELL
More u zaštićenoj laguni Šćuzi kod Premanture na jugu Istre i dalje je zagađeno fekalijama, pa je još uvijek na snazi odluka Županijske inspekcije za zaštitu okoliša o zabrani kupanja na tom području, potvrđeno je Hini u petak iz Odjela za zaštitu okoliša i praćenje kakvoće mora.

Nakon najnovijeg uzorkovanja koje je obavljeno u utorak, u moru u zaštićenoj laguni Šćuzi kod Premanture na jugu Istre primjetan je povećan broj bakterija Escherichia coli koji premašuje granicu propisanu Uredbom o kakvoći mora za kupanje.

"Bakterija je i dalje prisutna u velikoj mjeri, na lokaciji kod obližnje crpne stanice u vlasništvu tvrtke Albanež d.o.o za javnu odvodnju vrijednost je dosta velika, dok je prema kopnu situacija puno bolja", rekla je voditeljica Odjela za zaštitu i unapređenje okoliša i monitoringa za praćenje kakvoće mora Istarske županije Vesna Kauzlarić.

Pročitajte i ovo Nove cijene karata - 1 osjetna razlika Poskupjele morske linije! Ovo su nove cijene, a domaćini negoduju

Zbog toga je situacija i dalje nepromijenjena, zabrana kupanja i dalje vrijedi, a novo će se uzorkovanje vode obaviti za petnaestak dana.

Da je fekalijama zagađeno more u zaštićenoj laguni Šćuzi, pokazao je nadzor Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije prije dva tjedna, nakon zahtjeva Javne ustanove Kamenjak za kontrolu i praćenje tog ekološkog područja.

Riječ je o pličini između Pomera i Premature, a izvor zagađenja još uvijek nije poznat. Srećom, kaže Kauzlarić, ne radi se o plaži, tamo se rijetko tko kupa jer je voda plitka i muljevita. Osim toga, to je područje pod zaštitom Natura 2000.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene