Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ispred postrojenja Ine

Opet zagađenje u Kostreni pored Rijeke, analiziraju se uzorci: "Rafinerija je u obustavi, ne radi"

Aktualno Galerija Zagađenje mora - 2 Zagađenje mora - 2 Foto: DNEVNIK.hr Zagađenje mora - 1 Zagađenje mora - 1 Foto: DNEVNIK.hr Zagađenje mora - 3 Zagađenje mora - 3 Foto: DNEVNIK.hr Zagađenje mora - 4 Zagađenje mora - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Zagađenje mora - 5 Galerija 1/6 >>
Što je zagadilo more u Kostreni, analiziraju i Lučka kapetanija i Ina. Mrlja u moru sanira se već treći dan, a kako je nastala - još uvijek se samo nagađa.

Onečišćenje na moru ispred Inine rafinerije u Rijeci sanira se već treći dan.

"Radi se o uljnom filmu, nisu neki veliki ugljikovodici koji su istekli nego se radi o uljnom filmu. Imamo i skimere unutar ograđenih brana akvatorija koji skupljaju i normalno, mehaničkim prikupljanjem, otvaranjem vrata plovila se na taj način prikuplja i jednostavno nema disperzanata", objašnjava lučki kapetan Darko Glažar.

Mrlja na moru primjećena je u subotu ujutro.

"Jedan od uzroka koji bi mogli biti jest - sada izuzetno niske vode tako da je oseka i kraški tereni - onda je mogućnost veća da to iz podzemlja ide u more", navodi.

A možda je i nedavni potres na Krku, kažu iz rafinerije, poremetio podzemne tokove u kršu. Curenjem su iznenađeni.

"Uzimaju se i rade analize uzoraka iz mora i gledaju se kojem mediju pripadaju i na temelju toga definiramo od kuda to potječe. U ovom trenutku nemamo indikacije da išta propušta, rafinerija je u obustavi, ne radi i ne bi trebalo biti dotok novog medija u tlo", rekao je rukovoditelj proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka Nikola Praštalo u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Katarine Jusić Mezge.

Drugi incident u tri mjeseca

A ovo je drugi ekološki incident u tom dijelu Kvarnera unatrag tri mjeseca.

"Očekujem od svih poslovnih subjekata, ovdje imamo nekoliko poslovnih subjekata, koji se bave takvom industrijom da, prije svega, poštuju sve najviše ekološke standarde, sve dozvole koje imaju", kazao je načelnik općine Kostrena Dražen Vranić.

Pročitajte i ovo Poziv: TEF (ne)riješiv problem za Šibenik - 3 POZIV DOMAGOJA MIKIĆA Ekobomba u srcu Šibenika - pronađen jedan od najkancerogenijih spojeva, a stručnjak poručuje: "Ne bih se tu kupao i jeo ribu"

Građanima vijest o novom zagađenju nije najbolje sjela, zabrinuti su i smatraju da nije normalno kad takvo što ispliva na površinu mora.

Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo vjeruju da će se problem riješiti prije ispitivanja mora za sezonu kupanja.

"Ono što vidimo golim okom bi trebali izbjegavati, kao što je slučaj kod pojave cvjetanja mora koje samo po sebi isto nije u toj mjeri toliko opasno po zdravlje ljudi, ali jednostavno je odbojno i takve situacije treba izbjegavati", upozorava Goran Crvelin iz zavoda.

Pročitajte i ovo Zagađenje u moru kod Kostrene - 3 EKOLOŠKI INCIDENT Zagađenje u moru ispred Kostrene: Iz Termoelektrane Urinj iscurilo loživo ulje

Što je točno iscurilo, kako i zbog čega - odgovor bi trebale dati analize u danima koji slijede.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene