Obavijesti Video Pretražite Navigacija

MOR u Salonitu zbog azbesta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Komisija Međunarodne organizacije rada, specijalizirane agencije UN-a sa sjedištem u Ženevi, koja je u šestodnevnom posjetu Hrvatskoj od 2. travnja, danas je do kasnih noćnih sati boravila u tvornici 'Salonit' u Vranjicu kako bi utvrdila krši li se Konvencija MOR-a o azbestu, čiji je potpisnik i Hrvatska, te kakvo je stanje u tvornici.

Šesteročlano izaslanstvo MOR-a, predvođeno direktoricom Odjela za primjenu standarda MOR-a Cleopatrom Doumbia-Henry, na višesatnom zatvorenom sastanku sa stečajnim upraviteljem Salonita Vedranom Šeparovićem te predstavnicima radnika i HUS-a saslušalo je argumente Uprave, koja je nastojala dokazati da tri prijave nevladinih udruga toj instituciji o kršenju konvencije i katastrofalnom stanju u tvornici nisu utemeljene.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Počela sanacija azbestnog otpada u Vranjicu Slika nije dostupna Fond za zaštitu okoliša: Nitko nije zatrpavao azbest u Vranjicu

Direktorica toga međunarodnog tijela odbila je dati izjavu
novinarima, kazavši jedino da će sve pisati u izvještaju te
institucije, koji se ne može očekivati prije konca ove godine. 

Jedino je rekla da se u protekla tri dana komisija u Zagrebu sastala s predstavnicima Vlade, Ministarstva gospodarstva i Državnoga inspektorata, dodavši da ju je iznenadilo kako zastrašujuće izgleda tvornički okoliš.

Stečajni upravitelj Vedran Šeparović kazao je Hini da je iznenađen koliko je ta komisija izvrsno obaviještena o svim detaljima, te da su na sastanku ustvrdili da se tvornica ne ponaša sukladno Konvenciji i da nastavlja proizvodnju i promet azbesta, što nije točno.

Proizvodnja azbesta prestala je u rujnu prošle godine, a sada se
prodaju zalihe sa skladišta. Slučaj Salonita se vodi sasvim
transparentno, a već mjesecima sirovina za proizvodnju azbesta uopće nemamo, rekao je.

Predsjednik HUS-a Ozren Matijašević kazao je Hini da će se u petak u Zagrebu održati završni sastanak te komisije s Vladom i sindikatima te je izrazio nadu da će Vlada biti ponovno potaknuta na donošenje uredbe kojom bi se osigurale naknade radnicima oboljelim od azbestoze. 

'Vjerujem da će nam komisija pomoći s preporukama da paket zakona što prije krene u proceduru', kazao je Matijašević.

Kasno večeras ta se komisija sastala s Udrugom za zaštitu okoliša Barbarinac i Udrugom oboljelih od azbestoze, jer su te udruge odbile sudjelovati na sastanku i razgovarati s komisijom u nazočnosti stečajnog upravitelja i njegovih suradnika. Inače, te dvije udruge podnijele su tri tužbe zbog Salonita MOR-u, što je bio razlog njihova dolaska u Salonit.

Predstavnici tih udruga Lovre Grgić i Grgo Mandić istaknuli su da su vrlo zadovoljni što je ta komisija došla u Hrvatsku i, kako kažu, u 'tvornicu smrti Salonit', jer su se konačno uvjerili u dramatično
bezakonje kojim nadležne institucije pokušavaju zataškati problematiku azbesta u Hrvatskoj.

Dolazak te komisije rezultat je četverogodišnjih napora naših udruga jer smo pred nadležnim institucijama MOR-a iznosili uvjerljive dokaze o kršenju odredaba Konvencije MOR-a o
azbestu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene