Ilustracija
Ilustracija Foto: Borna Filic / PIXSELL

Međunarodna agencija za ocjenu kreditnog rejtinga Moody's potvrdila je Ba1 kreditni rejting Zagrebačkog holdinga sa stabilnim izgledima.


Kreditna ocjena Zagrebačkog holdinga potkrijepljena je snažnim financijskim i institucionalnim vezama s vlasnikom, Gradom Zagrebom, te strateškom ulogom Holdinga u izvršavanju komunalnih usluga u gradu Zagrebu, navodi se u izvješću međunarodne agencije za ocjenu kreditnog rejtinga Moody's koja je potvrdila u ponedjeljak, 23. svibnja 2022. godine, Ba1 kreditni rejting Zagrebačkog holdinga sa stabilnim izgledima.

Stabilni izgledi odražavaju očekivanje agencije da će Grad Zagreb, u slučaju potrebe, pružiti pravodobnu podršku Zagrebačkom holdingu. Ocjena također odražava povoljan regulatorni okvir koji osigurava stabilnost i predvidljivost budućih tokova prihoda u osnovnoj djelatnosti Holdinga.

U osvrtu na poslovnu 2021. godinu, agencija je prepoznala negativne utjecaje pandemije, poremećaje lanaca opskrbe, inflatorna kretanja i energetsku krizu na rezultat poslovanja Zagrebačkog holdinga. No unatoč tome, Moody's očekuje da će se EBITDA u ovoj godini značajno poboljšati na približno 500 milijuna kuna, što predstavlja 12 posto operativnih prihoda predviđenih u istom razdoblju.

Sindikati dijele letke - 1 Tomašević otkrio koliko će otkaza biti podijeljeno u Holdingu: Sindikati dijele letke
Informer: Tržnica Dolac - 2 Kupujete namirnice na placu? Od ponedjeljka se mijenja radno vrijeme tržnica u Zagrebu

Naime, uzevši u obzir organizacijsko restrukturiranje započeto u četvrtom kvartalu prošle godine, najavljeno spajanje i optimizaciju korporativnih funkcija te ostale mjere stabilizacije poslovanja Holdinga planirane u ovoj godini, Mody's je izrazio očekivanja da će se tijekom 2022. godine dodatno smanjiti operativni troškovi, usprkos izazovima kretanja cijena energenata na tržištu i poteškoćama u lancima opskrbe. Poduzete aktivnosti ušteda iz operativne efikasnosti također će pozitivno utjecati i na smanjenja kreditnih zaduženosti prema financijskim institucijama.


 


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju