Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razgovor s Andrijom Jarkom

Ugledni odvjetnik o reakciji šefa Vrhovnog suda na Mamićeve optužbe: ''Čini mi se da je malo mlaka. Trebala je biti žešća i odlučnija''

Odvjetnik Branko Šerić (Foto: Dnevnik.hr)
Odvjetnik Branko Šerić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Odvjetnik Branko Šerić (Foto: Dnevnik.hr) Odvjetnik Branko Šerić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Andrija Jarak razgovara s odvjetnikom Brankom Šerićem (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Svaki put kad se pojavi u javnosti, Zdravko Mamić podigne veliku prašinu, a u utorak je to učinio teškom optužbom i prozivanjem šefa Vrhovnog suda u Hrvatskoj Đure Sesse za korumpiranost. O optužbama koje je iznio protiv Sesse u Dnevniku Nove TV s odvjetnikom Brankom Šerićem razgovarao je reporter Andrija Jarak.

Korupcija u pravosuđu termin je koji se počeo upotrebljavati na gotovo dnevnoj razini, poput fraze: ''Neka institucije rade svoje posao''. Ovo je prvi put da je netko imenom i prezimenom prozvao predsjednika Vrhovnog suda.

Kako se mogu zatražiti dokazi za teške optužbe koje je Zdravko Mamić iznio na račun šefa Vrhovnog suda Đure Sesse i što će istražna tijela napraviti ako se optužbe pokažu neutemeljenima, samo su neka od pitanja na koja je za Dnevnik Nove TV odgovorio odvjetnik Branko Šerić.

Jeste li vi nekad čuli da je neki sudac korumpiran? Što je to uopće korupcija u pravosuđu?

Korupcija nije samo davanje ili primanje mita. Korupcija je i klijentelizam i protekcionizam i nepotizam. Dakle, ima različitih načina kako se netko može korumpirati. A o tome jesam li čuo – slušam svakodnevno već 43 godine. Svakodnevno. U situaciji kada u Hrvatskoj ima milijun parnica ne mogu obje stranke uspjeti, može samo jedna. Dakle, 50 posto parničara nisu uspjeli i za njih je sudac korumpiran, a ne zato što su u krivu.

Svaku tvrdnju treba provjeriti

Kako komentirate ove optužbe Zdravka Mamića na račun predsjednika Vrhovnog suda?

To su vrlo ružne i teške optužbe. Ne želim vjerovati da su točne. Međutim, svaku tvrdnju, pogotovo ovakvu, treba provjeriti i mislim da se odgovarajuća trebaju time pozabaviti.

Tijela kaznenog progona su već reagirala. Što oni mogu sada napraviti s obzirom na to gospodin Mamić nije u Hrvatskoj? Kako mogu provjeriti njegove navode?

Nije problem. Putem međunarodne kaznene pomoći će zamoliti za njegovo saslušanje i on će, vjerujem, jer to je u interu šire hrvatske javnosti, potkrijepiti svoje navode ili neće, pa će samim time njegove tvrdnje ostati čisti trač.

Vidjeli smo reakciju predsjednika Vrhovnog suda. Kako ju komentirate?

Po meni, reakcija nije odgovarajuća. Čini mi se, na prvu, da je malo mlaka. Trebala bi biti aktivnija, žešća, odlučnija.

Pročitajte i ovo Odvjetnik Veljko Miljević (Foto: Dnevnik.hr) iznio teške optužbe Hrvatska odvjetnička komora provjerava Veljka Miljevića zbog tvrdnji o korumpiranim sucima

Na početku ste nam predočili cijelu lepezu korupcije. Sad je ovdje Mamićeva riječ protiv Sessine. Kako dokazate te tvrdnje i optužbe?

To treba pitati gospodina Mamića što se krije iza njegovih tvrdnji, ima li dokaze za svoje tvrdnje. Ne možemo znati.

Na koji se način to može uopće dokazati? Mislite li da je ovo možda neki manevar obrane? Imali ste puno sličnih suđenja.

Sad se teško tako nešto može dokazati. Jedino ako postoje zvučni zapisi o nečijim radnjama. Ne mislim za kolegu Sessu, ne pada mi na pamet. Dakle, i u prevenciji i otkrivanju i sankcioniranju ovavkih koruptivnih djela je neobično važno služiti se sredstvima tehničko-taktičkih izvida istrage. Važno je i praćenje i prisluškivanje i snimanje svih kontakata kad postoji opravdana sumnja da takve kontakte treba otkrivati.

Ovo je jedan od onih situacija za koju vi pravnici volite reći da neće biti neriješeno. Što ako se utvrdi jedno ili drugo? Kakve su sankcije za jednu ili drugu varijantu?

Teško mi je govoriti. U slučaju primanja mita ili davanja kazne su od jedne do osam godina. Za kvalificirani oblik do deset godina. Međutim, u pravosuđu je to kazneno djelo vezano i sa zlouporabom položaja. Dakle, za to je kazneno djelo kazna do 12 godina. Zašto to govorim? Dakle, onaj koji zna da je takvo djelo počinjeno, samim time što nije prijavio vrši kazneno djelo.

Sessa: ''Sve je to plod njegove fabrikacije''

Dolazeći na ročište na Sud u Sarajevo, gdje je odlučeno kako uvjeti za njegovo izručenje Hrvatskoj nisu ispunjeni, Zdravko Mamić komentirao je izjave svoga zagrebačkog odvjetnika Veljka Miljevića o korumpiranosti nekih sudaca u Hrvatskoj.

"Mogu potvrditi autentičnost izjave mog odvjetnika Miljevića i stojim iza toga što je rekao, ali o imenima nekom drugom prilikom i uz druge uvjete. Ne kanim si natovariti još neke kaznene prijave, ali sigurno ću u datom trenutku izvući najteže oružje", rekao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odluka za 10-ak dana Ništa od izručenja? Tužiteljstvo BiH dijeli stav obrane, nisu ispunjeni uvjeti da Zdravko Mamić bude izručen Hrvatskoj

No nije tu stao, jer je odmah potom prozvao za korumpiranost i predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu.

"Mogu vam sada reći da je jedan od šest korumpiranih sudaca predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa", rekao je medijima Mamić.

Prozvani Sessa komentirao je optužbe koje je Mamić izrekao protiv njega i poručio da je "sve to plod njegove (Mamićeve) fabrikacije".

"Moram prespavati, ali ne znam ima li uopće smisla povlačiti se s takvim tipovima", dodao je Sessa.

Isto tako, Hrvatska odvjetnička komora provjerava Mamićevog odvjetnika Veljka Miljevića zbog optužbi šest sudaca za korupciju, potvrdili su iz HOK-a za Dnevnik Nove TV.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene