Grad Đakovo (Foto: Pixsell, Marko Mrkonjić)
Grad Đakovo (Foto: Pixsell, Marko Mrkonjić)

Samci plaćaju najviši porez u Njemačkoj, pa se mladi Slavonci masovno odlučuju na brzinsko vjenčanje kako bi imali manji porez i davanja državi te veću plaću.


Mala vijećnica Grada Đakova u prošlu je subotu zabilježila veliki broj vjenčanja pred matičarem - njih čak četiri. Toliko vjenčanja u subotnje poslijepodne u Đakovu se ne pamti godinama, piše Glas Slavonije.

Riječ je o mladim parovima iz Đakova i Đakovštine koji su novi i bolje plaćeni život potražili u Irskoj i Njemačkoj. U Đakovo su se vratili nakratko kako bi se vjenčali u matičnom uredu. Za crkveno vjenčanje i veliko slavlje, kako sami kažu, sada nema vremena.

Novopečeni parovi složni su u jednom - u Njemačkoj je život samca poprilično skup. Visoki porezi i davanja državi drastično se smanjuju nakon odlaska matičaru.

Velika razlika u davanjima

"Odete li kao par, a da niste vjenčani, u Njemačku, idete u, kako oni kažu, 'prvu grupu', dakle prvu skupinu poreza, a to je porezna jedinica u kojoj vam jako puno skidaju s mjesečne plaće jer samci plaćaju najviši porez u Njemačkoj. Stoga su se moj sin i tada njegova djevojka, a sada naša mlada snaha u samo tjedan dana odlučili na odlazak u Njemačku, ali i na vjenčanje prije toga ovdje, u Đakovu, i to samo pred matičarom, toliko da zadovolje zakonsku formu i službeno budu vjenčani", kazala je jedna žena iz okolice Đakova. Dodaje da su na "brzinskom vjenčanju" bili, uz roditelje, prisutni samo kumovi.

"Vjenčanjem, postavši bračni par, u Njemačkoj su odmah ušli u nižu, drugu poreznu skupinu u kojoj su porezna davanja znatno manja. Sin kaže da mu je time razlika na plaći zasigurno od 300 do 400 eura. Dodaje da je kojim slučajem kao samac, nevjenčan, ostao u prvoj skupini, plaća bi mu bila možda oko 1100 eura, a ovako je 1580 eura", dodaje žena i ne skriva zadovoljstvo jer se par snašao u novoj sredini i stvari "sjedaju na svoje mjesto".