Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još čekaju stažiranje

Mladi liječnici pisali ministru: Ne želimo raditi za 1.600 kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Unatoč obećanju ministra zdravlja, još uvijek nije objavljen plaćeni pripravnički staž za mlade liječnike. U otvorenom pismu, skupina liječnika podsjetila je kako im je rečeno da će natječaj biti raspisan krajem ožujka i početkom travnja ove godine.

Mladi liječnici ne prihvaćaju tzv. Mrsićev model staža za 1.600 kuna, već inzistiraju na stažu po dosadašnjem modelu plaćenom preko HZZO-a.

Pročitajte i ovo Mladi liječnici u selima - 2 OSTAJU U HRVATSKOJ Umjesto grada ovi su mladi liječnici odabrali selo: "Tu je ekipa, tu su prijatelji. Ne vidim zašto ne bi išlo" Samija Ropar iz Hrvatske liječničke komore Za Dnevnik Nove TV Doktori masovno napuštaju Hrvatsku, liječnica iznijela frapantan podatak: "To je kao da odu svi iz bolnice Bjelovar"

Njihovo otvoreno pismo upućeno ministru zdravlja Rajku Ostojiću, ispod kojeg su se svi potpisali, prenosimo u cijelosti.

>> Evo koja se zanimanja najviše traže u Europi!

'Poštovani ministre,

ovom prilikom htjeli bismo Vam zahvaliti što ste na naše Otvoreno pismo, o raspisivanju plaćenoga pripravničkoga staža za liječnike koje smo Vam uputili u ponedjeljak 28. siječnja 2013.g., odmah reagirali i već sutradan medijima uputili izjavu kako će natječaj za staž biti raspisan krajem ožujka, odnosno početkom travnja 2013. Isto ste Vi ponovili još nekoliko puta nakon toga, kao i Vaši uvaženi suradnici iz Ministarstva.

Zahvaljujemo Vam i što ste iscrpno i jednoznačno odgovorili na naša pitanja koja smo Vam u tom pismu postavili. Ne smijemo zaboraviti ni djelatnike Vašeg ministarstva kao ni djelatnike Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje koji su uvijek bili vrlo susretljivi i davali nam pravovremeno informacije koje nam olakšavaju čekanje.

Od tada su prošla gotovo tri mjeseca. U međuvremenu ste postali kandidat za gradonačelnika grada Zagreba na čemu Vam čestitamo i želimo Vam puno uspjeha na nadolazećim lokalnim izborima. Vjerujemo kako ste u kampanji, gužvi i strci jednostavno zaboravili raspisati obećani nam Natječaj ili nas informirati o tome zašto još nije došlo do raspisivanja istog. Mi za Vas imamo razumijevanja.

Staž za mlade liječnike prema 'Mrsićevom modelu' (namijenjenom suficitarnim strukama) za 1.600 kuna, koji se počeo raspisivati sporadično u nekim bolnicama od sredine veljače 2013. godine, jednostavno ne možemo prihvatiti. Mi još uvijek, bez obzira na kašnjenje Natječaja, računamo na Vaše obećanje financiranog staža po dosadašnjem modelu (preko HZZO-a). Ne samo zbog činjenice kako nijedan Natječaj nije bio raspisan od strane HZZO-a još od srpnja 2012. godine, već i zbog činjenice što nakon osamnaestogodišnjeg obrazovanja i stjecanja visoke stručne spreme u deficitarnom zanimanju kao što je liječničko, smatramo kako imamo pravo na mjesečnu naknadu koja je obećana nama, mladim liječnicima, a ne suficitarnim zanimanjima financiranima preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Nije li paradoksalno da u Republici Hrvatskoj nedostaje više od 4.000 liječnika te su se još donedavno raspisivala tri Natječaja godišnje, a poslije srpnja 2012. nijedan? I da ima doktora medicine na burzi koji već skoro godinu dana čekaju Natječaj? Pripravnički staž je sastavni dio našeg obrazovnog procesa i zakonska obaveza neophodna da bismo pristupili stručnom ispitu za liječnike i dobili licencu za samostalni rad.

Za posao kojeg ćemo obavljati u budućnosti nećemo biti vezani ni ugovorom ni plaćom već zakletvom koju smo položili i koja će nas obvezivati na predani rad do kraja života. Mijenjat će se Vlade i sazivi Sabora, a mi ćemo i dalje biti liječnici i truditi se svoj posao obavljati odgovorno i savjesno sa samo jednim ciljem – a to je dobrobit naših pacijenata. Dopustite nam da svoju karijeru započnemo s dostojanstvom i poštovanjem koje zaslužujemo i nemojte omalovažavati sav uložen trud i sve ono čega smo se spremni odreći kako bismo se mogli odazvati liječničkom pozivu.

Kako stvari stoje, u srpnju ove godine napokon ćemo dosanjati i san o ulasku u Europsku uniju kojem smo dugo stremili i kojem su mnoge stvari bile podređene. Iz svih medija 'vrište' napisi o tome kako su zdravstveni djelatnici, s posebnim naglaskom na liječnike i medicinske sestre, više nego dobrodošli u zemlje članice Europske unije, gotovo od samog dana našeg pristupanja.

Već smo naveli u pismu kako mi za Vas imamo razumijevanja, stoga Vas ovim putem najsrdačnije molimo i za Vaše razumijevanje naspram nas, kada, nakon dobivanja licence budemo primorani zaboraviti tko nas je školovao i tko je uložio više od 300.000 kuna po liječniku za naše obrazovanje te svoju karijeru, život i budućnost nastavimo izvan Hrvatske.

Prenosimo Vam pozdrave i 500-injak mlađih kolega koji će svoj studij medicine dovršiti za nekoliko mjeseci.
Hvala Vam ministre!'

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene