Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na Uskrs, koji danas slave i katolički i pravoslavni vjernici, svečanu arhijerejsku uskrsnu liturgiju u hramu svetog Preobraženja predvodio je mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije Jovan Pavlović.


Uz njega, svečanu liturgiju slavili su svećenici Srpske pravoslavne općine u Zagrebu, a mitropolit Jovan vjernicima je čestitao Uskrs tradicionalnim pozdravom "Hristos vaskrse".

Vezani članci Cjepivo protiv koronavirusa Dok je Europa pod snažnim mjerama, oni slave Uskrs bez ikakvih ograničenja. Stanovnici jedne od najuspješnijih zemalja pohrlili na plaže Kreativne pisanice (Foto: boredpanda.com) Kreativnim pisanicama razveselili članove obitelji, možda inspiriraju i vas

U svim crkvama Srpske pravoslavne crkve čita se danas poruka patrijarha Pavla.

Patrijarh uz ostalo u poruci za ovogodišnji Uskrs ističe da kršćani žive u vremenu i prostoru kada sve vrijednosti mjere prema Kristu te poručuje vjernicima da ne odbacuju i ne preziru ovaj svijet i život. 

Na žalost, dodaje patrijarh Pavle, svjedoci smo velikoga grijeha koji se svakodnevno čini u svijetu. 

Već od samog začeća nevino dijete u utrobi majke strepi za svoj život. Milijuni običnih ljudi žrtve su neimaštine i gladi dok manji broj živi u neograničenoj raskoši i tjelesnim zadovoljstvima. Mnogi narodi mukom i krvlju stečenu slobodu
brane od nasilja globalističkog sustava. 

U ime lažne slobode i demokracije nameću se gotova rješenja unaprijed spakirana.

"Svjedoci smo najnovije drame, opet drame nas pravoslavnih Srba, na Kosovu i Metohiji. Ne malo nevolja ima naš narod u BiH, Hrvatskoj i na žalost u Crnoj Gori", poručuje patrijarh Pavle. Naglasio je da SPC posebnu pažnju posvećuje stanju na Kosovu za koje on kaže da prolazi Golgotu i Veliki Petak.

Vjernicima je poručio uz današnji blagdan da svjedoče Krista
pobjednika smrti, grijeha i svake nepravde. Slaveći uskrsnuće Kristovo sa svim kršćanima svijeta na današnji dan se radujemo i veselimo sa svima.