Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kršćani koji računaju vrijeme po gregorijanskom i julijanskom kalendaru ove godine proslavljaju Uskrs na isti dan, pa je tako svečanu arhijerejsku liturgiju u hramu Preobraženja Gospodinova predvodio mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan Pavlović u zajedništvo sa svećenicima Srpske pravoslavne općine u Zagrebu.


Mitropolit Jovan vjernicima je čestitao Uskrs tradicionalnim pozdravom 'Hristos Vaskrse! - Vaistinu Vaskrse!'.

Vezani članci Slika nije dostupna Predsjednik i premijer RH po prvi puta zajedno na slavlju pravoslavnog Božića! Slika nije dostupna Mitropolit Pavlović predvodio arhijerejsku uskrsnu liturgiju

Tradicionalnu poruku poglavara Srpske pravoslavne crkve Irineja koju Srpska pravoslavna crkva šalje svojoj duhovnoj djeci za Uskrs, pročitao je arhijerejski protonamjesnik Milenko Popović. Irinej u poruci ističe da je Uskrs temelj Crkve i izvor vjere i nade u našem životu na Zemlji. Uskrs je, poručio je, pečat i kruna Božje ljubavi prema ovome svijetu i čovjeku. Napomenuo je kako je uskrsnuće biblijska tajna koja je vjekovima skrivana u tekstovima Staroga zavjeta, a konačno objavljena svijetu u Novom zavjetu.

U Novom zavjetu slobodno se može reći da je uskrsnuće početak i kraj, alfa i omega, jer se ono izjednačuje s vjerom u Krista, poručuje patrijarh, potkrepljujući to riječima: 'Ja sam uskrsnuće i život, tko vjeruje u Mene, ako i umre, živjet će'. Vjerovati u Krista znači vjerovati u uskrsnuće, a sva čudesa i znamenja zapisana u knjigama Novoga zavjeta događala su se na Kristovom putu, na Golgotu i Njegovom uskrsnuću, podsjetio je patrijarh. Vjernike je pozvao da se prisjete evanđeoskih svjedočanstava i istine o uskrslom Gospodinu, u kojem živimo, krećemo se i jesmo, pastirskom brigom rukovođeni. Stoga patrijarh svoju duhovnu djecu poziva da ispovijedaju i čuvaju vjeru u uskrsnuće, ne riječima, nego životom i djelima.

Patrijarh upozorio na teškoće pravoslavnih vjernika na Kosovu i Metohiji

Razmišljajući o Uskrsu u današnje vrijeme patrijarh poručuje da Crkva uvijek ističe vrijednost i svetinju ljudskoga života od začeća do potpune smrti. Patrijarh također poručuje da je današnji čovjek opterećen brigama ovoga svijeta i zaslijepljen sebičnim potrošačkim mentalitetom, te se izbjegava suočiti s tajnom života i smrti.

Patrijarh je i ove godine upozorio na teškoće pravoslavnih vjernika na Kosovu i Metohiji, pozivajući ih da vjeruju u Kristovo uskrsnuće, da se čuvaju od nesloge i čuvaju svoju vjeru. Također je poručio da Uskrs poziva vjernike da čuvaju jedinstvo svoje svete Crkve i da nikada svoje zemaljske interese ne pretpostave interesu zajednice i sveopćeg dobra.

Na kraju čestitke pozvao je sve da žive u ljubavi prema Bogu i bližima, da bi tako došli do puta koji vodi u vječni život. Živeći tako postat ćemo i bit ćemo sinovi i kćeri Uskrsnuća, ističe se na kraju poslanice upućene pravoslavnim vjernicima. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju