Mirando Mrsić (Foto: Pixell)
Mirando Mrsić (Foto: Pixell) Foto: Pixell

Bivši SDP-ov, a sadašnji nezavisni saborski zastupnik Mirando Mrsić ocijenio je u ponedjeljak kako je politika SDP-a prema zdravstvenom sustavu nepromišljena, neozbiljna i neučinkovita, a izjave vodećih ljudi SDP-a o tom području ukazuju na potpunu nezainteresiranost SDP-a da promišlja i predlaže mjere koje su prvenstveno u interesu građana.


Iako bi se od socijaldemokratske stranke očekivalo da stane na branik zaštite javnog zdravstvenog sustava u cilju očuvanja temeljne solidarnosti u našem društvu, sudeći prema izjavama koje je Hini dao predsjednik Savjeta za zdravstvo SDP-a Danko Velimir Vrdoljak, čini se da SDP nema problem s mjerama koje u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti najavljuju ministar zdravstva Milan Kujundžić, HDZ i Vlada Andreja Plenkovića, poručuje Mrsić.

Vezani članci Donacija Ante Gotovine Donatori spašavaju hrvatsko zdravstvo, među njima i general Gotovina: "Bez donacija se manje bolnice ne mogu razvijati" Slika nije dostupna Vlada zaposlenima u zdravstvu duguje 1,5 milijardi kuna, Marić: "U proračunu nema skrivenog novca za zdravstvene djelatnike"

Bivši ministar rada i mirovinskog sustava u Vladi Zorana Milanovića u priopćenju ocjenjuje da se podrškom tajkunizaciji zdravstva SDP odriče socijalne države kao jednog od temelja socijaldemokracije.

Smatra da je SDP-ova teza po kojoj je "primarno potrebno rješavati probleme u bolničkom sustavu kako bi indirektno riješili primarnu zdravstvenu zaštitu" duboko promašena jer je svakome tko se stvarno zalaže za očuvanje javnog zdravstvenog sustava jasno da je primarna zdravstvena zaštita temelj javnog i svima dostupnog zdravstvenog sustava, a ne bolnička zaštita.

Sustav preventive počiva na primarnoj zdravstvenoj zaštiti i tu se rješavaju osnovni zdravstveni problemi, a ne u bolnicama, ističe Mrsić.

SDP-u očito nije jasno da se prijedlogom Zakona o zdravstvenoj zaštiti narušavaju osnove Hrvatske kao socijalne države jer bi u tom slučaju jasno osudili namjere HDZ-a da privatizacijom upropasti naš zdravstveni sustav, tvrdi Mrsić.

Očito se zaboravilo na članove SDP-a koji su stajali na štandovima i prikupljali potpise protiv privatizacije zdravstva, kada su to prijašnje HDZ-ove vlade pokušavale napraviti. "Godinama smo gradili i branili javni zdravstveni sustav i ne smijemo dopustiti da ga se privatizira preko noći", poručuje Mrsić. (Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju