Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Učiteljica udarala učenike?

Divjak: "Inspekcija ide u školu u Medulin; vjeronauk je izborni predmet"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u srijedu je izjavila kako će prosvjetna inspekcija utvrditi što se dogodilo u školi u Medulinu u kojoj je učiteljica optužena da je udarala učenike, a osvrnula se i na upute Požeške biskupije školama da u e-dnevnik upisuju vjeronauk kao obvezni predmet, istaknuvši da su za upute nadležni isključivo Carnet i Ministarstvo te da je vjeronauk izborni predmet.

“Tehničke upute školama vezane uz korištenje sustava e-dnevnika školi daju isključivo Carnet i nadležno Ministarstvo. Nadležnosti su jasne i tražimo da se poštuju. Vjeronauk je izborni predmet, a pravila izvođenja mogu se naći u relevantnim propisima,” poručila je Divjak iz Splita.

Pročitajte i ovo Damir Stojić, svećenik - 2 Često nazivan kontroverznim Koji su razlozi smjene don Damira Stojića? "Sve još ostaje vojna tajna" Blaženka Divjak - 3 Bivša ministrica obrazovanja Blaženka Divjak za Dnevnik Nove TV o potezu Marija Banožića: "Njegov izbor bio bi nedopustiv iz barem dva razloga"

Kako prenose mediji, svim školama Požeško-slavonske županije stigao je ovih danas dopis Ureda požeške biskupije u kojemu se prenosi preporuka Nacionalnog katehetskog ureda Hrvatske biskupske konferencije o upisivanju vjeronauka u e-dnevnik i e-maticu. U preporuci stoji da prilikom kategorizacije predmeta katoličkog vjeronauka unutar izbornika tih elektroničkih sustava treba birati "obavezni predmet" jer se to odnosi, navodi se, "na status vjeronauka unutar školskog sustava, a ne s obzirom na roditelje i njihovu djecu koja ga izabiru prilikom upisa u školu".

"Nulta tolerancija za bilo kakvo nasilje u školama"

Ministrica Divjak je na pitanja novinara o slučaju u školi u Medulinu rekla da je njezin pomoćnik je u kontaktu sa školom i da su organizirali da prosvjetna inspekcija izađe na teren i naglasila da postoji "nulta tolerancija za bilo kakvo nasilje u školama".

"To je nešto za što apsolutno nemamo nikakvu toleranciju vezano uz naš sustav, bez obzira radi li se o predškoli, školi ili visokim učilištima," istaknula je Divjak."Prije svega treba znati što je nadležnost ravnatelja, školskog odbora, osnivača i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Mi svoje instrumente koristimo, naš instrument je prosvjetna inspekcija, ali imamo i tim za krizno stanje za psihološku pomoć, kojeg smo ponudili školi, tako se situacija može na neki način ublažiti," rekla je također Divjak.

I u kurikularnoj reformi naglasak se stavlja na edukaciju učitelja i stručnih službi o tomu kako rješavati bilo kakve sukobe nenasilnim načinom, bez obzira radi li se o odnosim između učenika ili o odnosim između učenika i profesora, te o odnosima između profesora, kazala je ministrica Divjak.

Općinsko državno odvjetništvo u Puli priopćilo je 6. listopada, ne navodeći o kojoj školi je riječ, da je podiglo optužnicu protiv 47-godišnje učiteljice zbog pet kaznenih djela povrede djetetovih prava. Tereti je da je od rujna 2017. do 17. siječnja 2018., "u jednoj osnovnoj školi na području Istarske županije, kao učiteljica, svjesna da svojim ponašanjem ugrožava pravilan psihički i emocionalni razvoj petoro maloljetnih učenika, te da im nanosi fizičku i emocionalnu bol, za vrijeme održavanja nastave u više navrata na različite načine udarala učenike. Time je kod ove djece izazvala strah te emocionalnu i fizičku bol. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene