Blaženka Divjak (Foto: Borna Filic/PIXSELL)
Blaženka Divjak (Foto: Borna Filic/PIXSELL)

Hrvatska vlada u ponedjeljak je potpisala sporazum o suradnji s Europskom svemirskom agencijom (ESA). Riječ je sporazumu suradnje u mirnodopske svrhe, a potpisan je u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.


Na potpisivanje sporazuma o suradnji između Vlade i ESA-e čekalo se već godinama, a u ponedjeljak se to napokon i dogodilo. Ministrica Blaženka Divjak u Ministarstvu znanosati i obrazovanja potpisala je Sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Europske svemirske agencije, kojim se uspostavlja pravni okvir za jačanje suradnje u istraživanju i mirnodopskom korištenju svemira te uvjetima za provedbu projekata od obostranog interesa.

Vezani članci Prezentirani tableti u sklopu projekta Škola za život (Foto: Jurica Galoic/PIXSELL) - 4 Škole dobile 91 tisuću tableta: ''Ovo je važan korak. On će doprinijeti dinamici nastave i motivaciji učenika'' Mate Rimac (Foto: Igor Kralj/PIXSELL) Mate Rimac otkrio kolike su zapravo plaće u njegovoj firmi: "Ne tvrdim da su fantastične, ali..."

"Svjesna sam da je riječ o nečemu što ste željno iščekivali. Važna smjernica naše politike, jest da ovakve stvari stavimo u prvi plan, na koje smo dugo čekali", rekla je nakon potpisivanja sporazuma ministrica Divjak.

"Ovo je lijepa priča gdje završavamo s pripravnim poglavljem i krećemo s novim poglavljem suradnje između Vlade i ESA-e", dodala je Divjak.

Riječ svemir u Hrvatskoj je apstraktna, veže se uz fundumentalne znanosti, poput fizike, međutim nije riječ o tome ovdje. Svemir je čimbenik u tehnološkom gospodarskom i kulturnom razvoju", ističe Divjak.

"Svi u Hrvatskoj možete računati na podršku Ministarstva, STEM nam je u fokusu i ovu suradnju ćemo koristiti za poticanje interesa djece za STEM područje", kaže ministrica.

Ministrica Divjak poručila je da će se tim sporazumom ubrzati umrežavanje hrvatskih znanstvenika i gospodarstva u Europi, razvoj područja od meteorologije i zaštite okoliša do satelitske navigacije i robotike.

Ministarstvo planira u reformi obrazovanja koristiti i materijale iz ESA-e.

Sporazum je u ime ESA-e potpisao Frederic Nordlund, kao voditelj Ureda za međunarodnu suradnju. "Znanstvena zajednica u Hrvatskoj je jaka. Važna je inspiracija, a svemir je inspirativan i treba ulagati u budućnost za mlade", istaknuo je.

Potpisivanju sporazuma nazočili su i predstavnici Hrvatske gospodarske komore.

ESA djeluje već 50 godina, a njezin proračun za 2018. godinu iznosi 5,6 milijardi eura i ima 35.000 zaposlenih. 85 posto navedenog proračunatroši se na ugovore s europskim industrijama.

ESA-ina najdalje misija slijetanja dosad je ona iz 2005. godine, kad je njihova sonda sletjela na jedan od Saturnovih mjeseca.

Godine 2014. ESA je zabilježila uspjeh kad je njihova svemirska letjelica Rosetta sletjela na komet i odaslala podatke s njegove površine, što je prvi takav svemirski pothvat uopće.

ESA istražuje Mars, rade na izradi 3d karte naše galaksije, testiraju tehnologiju za gravitacijske valove, istražuju Zemlju, mjesre ekološke promjene, bave se meteorologijom te razvijaju telekomunikacijsku, navigacijsku i svemirsku tehnologiju.