Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suradnja u mirnodopske svrhe

Ministrica Divjak potpisala sporazum s ESA-om i poručila: "Ovo je lijepa priča"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska vlada u ponedjeljak je potpisala sporazum o suradnji s Europskom svemirskom agencijom (ESA). Riječ je sporazumu suradnje u mirnodopske svrhe, a potpisan je u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Na potpisivanje sporazuma o suradnji između Vlade i ESA-e čekalo se već godinama, a u ponedjeljak se to napokon i dogodilo. Ministrica Blaženka Divjak u Ministarstvu znanosati i obrazovanja potpisala je Sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Europske svemirske agencije, kojim se uspostavlja pravni okvir za jačanje suradnje u istraživanju i mirnodopskom korištenju svemira te uvjetima za provedbu projekata od obostranog interesa.

Pročitajte i ovo Diplome (Foto: Dnevnik.hr) ima li kraja? Otkrivena još jedna lažna diploma: Ovo je jako loša kopija, ali je i bez diplome bila uspješna učiteljica Slika nije dostupna Stigao odgovor Ministarstvo znanosti odgovorilo na tvrdnje svojeg djelatnika: Bonacci širi netočne i selektivne informacije

"Svjesna sam da je riječ o nečemu što ste željno iščekivali. Važna smjernica naše politike, jest da ovakve stvari stavimo u prvi plan, na koje smo dugo čekali", rekla je nakon potpisivanja sporazuma ministrica Divjak.

"Ovo je lijepa priča gdje završavamo s pripravnim poglavljem i krećemo s novim poglavljem suradnje između Vlade i ESA-e", dodala je Divjak.

Riječ svemir u Hrvatskoj je apstraktna, veže se uz fundumentalne znanosti, poput fizike, međutim nije riječ o tome ovdje. Svemir je čimbenik u tehnološkom gospodarskom i kulturnom razvoju", ističe Divjak.

"Svi u Hrvatskoj možete računati na podršku Ministarstva, STEM nam je u fokusu i ovu suradnju ćemo koristiti za poticanje interesa djece za STEM područje", kaže ministrica.

Ministrica Divjak poručila je da će se tim sporazumom ubrzati umrežavanje hrvatskih znanstvenika i gospodarstva u Europi, razvoj područja od meteorologije i zaštite okoliša do satelitske navigacije i robotike.

Ministarstvo planira u reformi obrazovanja koristiti i materijale iz ESA-e.

Sporazum je u ime ESA-e potpisao Frederic Nordlund, kao voditelj Ureda za međunarodnu suradnju. "Znanstvena zajednica u Hrvatskoj je jaka. Važna je inspiracija, a svemir je inspirativan i treba ulagati u budućnost za mlade", istaknuo je.

Potpisivanju sporazuma nazočili su i predstavnici Hrvatske gospodarske komore.

ESA djeluje već 50 godina, a njezin proračun za 2018. godinu iznosi 5,6 milijardi eura i ima 35.000 zaposlenih. 85 posto navedenog proračunatroši se na ugovore s europskim industrijama.

ESA-ina najdalje misija slijetanja dosad je ona iz 2005. godine, kad je njihova sonda sletjela na jedan od Saturnovih mjeseca.

Godine 2014. ESA je zabilježila uspjeh kad je njihova svemirska letjelica Rosetta sletjela na komet i odaslala podatke s njegove površine, što je prvi takav svemirski pothvat uopće.

ESA istražuje Mars, rade na izradi 3d karte naše galaksije, testiraju tehnologiju za gravitacijske valove, istražuju Zemlju, mjesre ekološke promjene, bave se meteorologijom te razvijaju telekomunikacijsku, navigacijsku i svemirsku tehnologiju.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene