Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stigao odgovor

Ministarstvo znanosti odgovorilo na tvrdnje svojeg djelatnika: Bonacci širi netočne i selektivne informacije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Višegodišnji zaposlenik Ministarstva obrazovanja Dunje Bonacci pisao je ministrici Blaženki Divjak o trošenju sredstava namijenjenih sanaciji Studentskog centra.

Na svom blogu imena UHLJEBlog u subotu je napisao kako je iz zagrebačkog Studentskog centra pokradeno 129 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Tablet - 3 Škola za život Tableti za škole danas više leže na policama nego što se koriste, a nove neće nabavljati: "Sve češće se kvare, ne isplati ih se popravljati" Slika nije dostupna Suradnja u mirnodopske svrhe Ministrica Divjak potpisala sporazum s ESA-om i poručila: "Ovo je lijepa priča"

Nakon objave Ministarstva znanosti da je od Ministarstva financija zatražen proračunski nadzor i kako se uskoro očekuje izvještaj, Bonacci se opet oglasio na svom blogu i odlučio s Ministarstvom "podijeliti svoja saznanja kako bi što prije dobili odgovor na pitanje na što je točno potrošeno 159 milijuna kuna".

Na sve napisano je reagiralo Ministarstvo znanja i obrazovanja odgovorom u kojem stoji kako su isplaćivana sredstva koja su bila namjenski osiguravana u državnom proračunu za sanaciju Studentskog centra. Navode i da je protiv Bonaccija pokrenut postupak zbog teške povrede službene dužnosti prema Službeničkom sudu u Zagrebu.

Odgovor ministarstva prenosimo u cijelosti:

"U razdoblju od 2013. do 2017. godine, sukladno Odluci o sanaciji Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu (Narodne novine 11/13), Ministarstvo i znanosti i obrazovanja isplaćivalo je sredstva koja su bila namjenski osiguravana u državnom proračunu za sanaciju Studentskog centra odnosno za plaćanje tražbina i sprječavanje budućih potencijalnih gubitaka.

Tijekom tog perioda Ministarstvo znanosti i obrazovanja je od Ministarstva financija tražilo mišljenje o određenim isplatama za sanaciju, te je prema uputama Ministarstva financija i postupano.

Nadalje, s obzirom da, sukladno odredbama Zakona o izvršavanju Državnog proračuna Republike Hrvatske, kada se sredstva proračuna koriste za sanaciju pravne osobe Republika Hrvatska postaje vlasnikom te pravne osobe razmjerno uloženim sredstvima, od Ministarstva financija je zatražena uputa o navedenom kako bi se RH mogla upisati u vlasništvo Studentskog centra sukladno uloženim sredstvima za sanaciju.

Navedene isplate bile su i predmet unutarnje revizije Ministarstva znanosti i obrazovanja, a podaci o svim isplatama više puta prosljeđivani su na zahtjev novinarima i saborskim zastupnicima.

Ministrica Divjak je od Ministarstva financija u prosincu 2017. godine zatražila proračunski nadzor u svrhu zatvaranja procesa sanacije, a završno izvješće Sanacijskog vijeća o poslovanju Studentskog centra zbog sumnje u određene nepravilnosti proslijeđeno je i Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske.

Duje Bonacci je, s obzirom da je odbio napraviti primopredaju svojih poslova, a tijekom koje su utvrđene financijske nepravilnosti, kazneno prijavljen Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske u studenom 2017. godine, te je pokrenut postupak zbog teške povrede službene dužnosti prema Službeničkom sudu u Zagrebu.

Očito nezadovoljan svojim sadašnjim statusom u Ministarstvu, te činjenicom da su protiv njega pokrenuti gore navedeni postupci, Duje Bonacci širi netočne i selektivne informacije, neovisno o tome što je kao državni službenik upoznat s načinom funkcioniranja Ministarstva odnosno s poslovnim procesima i načinom donošenja odluka. Neovisno o tome što je u konkretnoj situaciji Ministarstvo isplaćivalo sredstva namijenjena sanaciji u skladu sa državnim proračunom, Duje Bonacci dobro poznaje hijerarhiju Ministarstva, a sukladno tome i da državni službenici postupaju poštujući propise prema nalozima svojih nadređenih, te ne donose samostalne odluke.

Iz svega navedenog moglo bi se zaključiti kako Duje Bonacci pokušava prevenirati negativni ishod postupaka koji se vode protiv njega gradeći paralelno sliku sebe kao politički progonjene žrtve", priopćeno je iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene