Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koji nisu na listi HZZO-a

Ministarstvo zdravstva otvorilo račun za donacije za skupe lijekove

Milan Kujundžić (Foto: Pixell)
Milan Kujundžić (Foto: Pixell) Foto: Pixell
Ministarstvo zdravstva otvorilo je, na temelju prošlotjednog zaključka Vlade, uplatni račun za prikupljanje donacija za posebno skupe lijekove koji nisu na listi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Broj računa objavljen je na internetskim stranicama Ministarstva zdravstva i na njega pravne i fizičke osobe mogu uplaćivati donacije za nabavu lijekova za liječenje spinalne mišićne atrofije i neuroblastoma.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ima nade Kujundžić: "Pokušat ću sa sindikatom dogovoriti isplatu duga liječnicima" Slika nije dostupna I njima smeta premijerovo ponašanje Zdravstvo na korak do kolapsa, liječnici godišnje rade i po 1000 prekovremenih sati: "Sustav je pred pucanjem"

Uz te podatke objavljeni su i posebni pozivi na broj, koji se razlikuju ovisno o tome za koju se bolest obavlja uplata te je li riječ o donaciji pravne ili fizičke osobe.

Broj uplatnog računa je - IBAN: HR1210010051863000160, a model je HR65.

Za donacije od fizičkih osoba za lijek nusinersen (Spinraza) za liječenje spinalne mišićne atrofije navodi se poziv na broj - 7099-019-47107-111, dok je za donacije trgovačkih društava poziv na broj 7099-035-47107-113.

Za donacije od fizičkih osoba za lijek dinutuximab beta (Dinutuximab beta EUSA) za liječenje neuroblastoma poziv na broj je 7099-019-47107-112, a za donacije trgovačkih društava poziv na broj je 7099-035-47107-114.

Za uplate iz inozemstva, uz gore navedene podatke, dodaje se BIC (SWIFT) CODE HNB: NBHRHR2XXXX.

Sredstva prikupljena putem toga računa trošit će se striktno namjenski i transparentno, te će o prikupljenim i utrošenim sredstvima javnost biti informirana, poručuju iz Ministarstva zdravstva, koje je zaduženo za praćenje namjenskog trošenja novca uplaćenog u tu svrhu u proračun.

Uplatni račun otvoren je nakon što je Vlada prošloga tjedna prihvatila inicijativu Ministarstva zdravstva o pokretanju aktivnosti u vezi prikupljanja financijskih sredstava namijenjenih nabavi lijekova za rijetke i/ili teške bolesti koji se ne nalaze na listama lijekova HZZO-a.

Posebno stručno povjerenstvo, koje imenuje ministar zdravstva Milan Kujundžić, zaduženo je za procjenjivanje stručno-medicinske opravdanosti primjene lijeka za svakog pojedinog bolesnika oboljelog od rijetke i/ili teške bolesti. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene