Nakon što su ovog ljeta nadljudskim naporima i nedovoljno kvalitetno opremljeni gasili požare diljem zemlje, hrvatski vatrogasci konačno su dočekali prve naznake modernizacije. S Ministarstvom rada potpisali su ugovor o dodjeli bespovratnih 10 milijuna kuna za uvođenje informatičkih aplikacija u vatrogasni sustav, čime bi trebali moći - reagirati brže u borbi s vatrom.

Galerija Uvjeti u vatrogastvu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Uvjeti u vatrogastvu (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Uvjeti u vatrogastvu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 +0 Uvjeti u vatrogastvu (Foto: Dnevnik.hr) - 3

Potpisom ugovora o dodjeli bespovratnih 10 milijuna kuna više od 13 tisuća vatrogasaca u Hrvatskoj dobilo je pravo na informatičku obuku tijekom idućih pet godina. Naučit će koristiti aplikacije koje bi im trebale pomoći u boljoj organizaciji posla.

Vezani članci Otkačen most u Karlovcu - 1 FOTO/VIDEO U Karlovcu se odvojio pontonski most, zarotirao i krenuo prema starom drvenom: Sve službe izašle na teren Katarina Jusić, novinarka Nove TV Poplavljeni podrumi, garaže, trgovine: "U 10 minuta je buknulo sa svih strana, iz jedne sobe, kroz vrata"

"To je upravljanje vatrogasnim intervencijama, evidencija, pomoć zapovjednicima, karte, mape, širenje požara, propagacije požara i sad to treba prenijeti na teren. Mi smo softvere dobili i sad to treba doći do svakog vatrogasca", rekao je Ante Sanader, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice.

Projekt je vrijedan 10 milijuna kuna, a ministarstvo rada pobrinulo se za sufinanciranje iz Europskog socijalnog fonda.

"Svi ti vatrogasci će zasigurno biti konkurentniji na tržištu rada jer će uz svoje vatrogasne vještine imati i ove dodatne informatičke vještine", kaže Željko Popović, načelnik hrvatske vatrogasne zajednice.

Problemi vatrogasaca

Teško da o informatičkim vještinama mogu razmišljati vatrogasci koji se voze u kamionima starijim od 40 godina. Primjerice, navalno vozilo DVD-a Zadvarje datira iz 1974., no njegova starost nije čak ni jedan od 5 najvećih problema s kojima se susreću.

"Ne možete dopustiti da vatrogasac nosi jedan kombinezon 4-5 sezona. To nema smisla. Isto tako - vatrogasne čizme, kaciga, sve je to potrošna roba. Vatrogasne cijevi, gume na vozilima - sve to zahtjeva ulaganja godišnja koja mi kad možemo napravimo, kad ne možemo - ne možemo, jel", rekao je Neno Bajić, zapovjednik DVD-a Zadvarje.

Zato ministar rada i ministarskog sustava Marko Pavić najavljuje i daljnja ulaganja u vatrogastvo iz Europskog socijalnog fonda. A prisjetio se i požara u Zatonu kod Šibenika, kojem je ljetos osobno svjedočio.

"Onda sam i predsjedniku Vlade rekao - skoro ste izgubili potpredsjednika Krstičevića. Došli smo na požarište, on zna sve te ratne puteve i u nekom trenutku general Krstičević preskoči zid i ode. I nastane panika - nitko nije shvatio gdje je general. I jedno deset vatrogasaca su se bacili u vatru za njim", ispričao je Pavić.

U borbu s vatrom diljem zemlje bez obzira na uvjete nastavit će se i dalje bacati oko 50 tisuća operativnih vatrogasaca, od kojih je profesionalaca njih tek dvije i pol tisuće.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju