Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ugovor

Vatrogasnom sustavu za informatičko "pojačanje" 10 milijuna kuna iz EU fonda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) dobila je 10 milijuna kuna za provođenje projekta boljeg i djelotvornijeg korištenja informatičkih aplikacija u vatrogasnom sustavu što će se sufinancirati iz Europskog socijalnog fonda putem ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava "Jačanje znanja i vještina pripadnika vatrogasnih organizacija u RH" kojega su u petak potpisali ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) Ante Lončar i načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ) Željko Popović.

Za korištenje informatičkih aplikacija kroz projekt će se osposobiti 13.000 polaznika, omogućiti održavanje 643 edukacije i osposobljavanje 3.000 informatičkih operatera. Tom će edukacijom vatrogasci postati konkurentniji na tržištu rada, rekao je načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice Željko Popović.

Pročitajte i ovo Požar u Ščitarjevskoj ulici u Zagrebu - 3 Buktinja FOTO Dramatična večer u Zagrebu: Gorjele susjedne kuće, vatrogasci morali otvarati krovove Posljedice požara - 2 Sumnjivi požari Čak 50 požara gorjelo u isto vrijeme, uključila se i policija: "Svi elementi ukazuju na to"

Predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader zahvalio je ministru i njegovu timu što su pomogli da taj projekt uđe u financiranje Europskog socijalnog fonda te istaknuo je kako je to izuzetno značajno u vrijeme tehnološkog razvoja kako bi vatrogasci mogli uključiti i koristiti njegove pogodnosti.

Sa HAKOM-om smo pripremili softvere - za upravljanje vatrogasnim intervencijama, evidenciju i kao pomoć zapovjednicima, mape i karte širenja požara i sad to treba prenijeti na teren.

Softvere koje smo dobili trebaju doći do svakog vatrogasca, rekao je te napomenuo da Hrvatska ima 50.000 operativnih vatrogasaca, među kojima je 2.500 profesionalnih.

Tim projektom planirali smo osposobiti oko 13.500 vatrogasaca kroz četiri godine. Za svaku županiju bit će koordinator informatičar koji će se obučavati u Zagrebu i prenijeti znanje na teren u svako dobrovoljno vatrogasno društvo, odnosno postrojbe kako bi se primijenila sva ta informatička znanja i koristile pogodnosti, rekao je Sanader.

Ministar Pavić naglasio je da je takva suradnja i informatička izobrazba vatrogasaca značajan iskorak.

Iz Europskog socijalnog fonda Hrvatska ima na raspolaganju 1,5 milijardi eura te dodao kako ima i drugih projekata koji se tiču vatrogastva u Hrvatskoj koji će se provesti kako bi bili spremni za iduće protupožarne sezone.

Izvijestio je i da je Hrvatski zavod za zapošljavanje pokrenuo program javnih radova raščišćavanja protupožarnih putova te otklanjanja posljedica poplava u okviru kojeg je zaposleno 3.500 osoba u Dalmaciji.

Zahvalio je vatrogascima na nadljudskim naporima i izuzetnom zalaganju u protupožarnoj sezoni istaknuvši kako je najveći uspjeh vatrogastva u Hrvatskoj što ove godine u požarima nije bilo smrtno stradalih osoba.

Odgovarajući na novinarski upit o projektima unutar EU socijalnog fonda , ministar Pavić je naglasio da je među njima najznačajniji program "Zaželi" za zapošljavanje žena u ruralnim područjima te da su u Osijeku potpisani ugovori vrijedni po 150 odnosno 60 milijuna kuna i da će se time će se zaposliti više od 4.000 žena u pomaganju u 16.000 staračkih kućanstava.

Postoje i projekti u okviru drugih ministarstava, primjerice zapošljavanja doktoranata...trudimo se da 1,5 milijardi kuna uložimo u osposobljavanje građana za zapošljavanje i ostanak u Hrvatskoj, dodao je Pavić.

Zamoljen za komentar činjenice da koalicijski partner u Vladi HNS ne prihvaća plan nagodbe za Agrokor, ministar Pavić je odgovorio kako postoji koordinacija na kojoj se takva pitanja rješavaju i izrazio uvjerenost kako će premijer to uspješno koordinirati s koalicijskim partnerom. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene