Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europska povjerenica Viviane Reding najavila je da će proces pokretanja sankcija protiv Hrvatske biti pokrenut vrlo brzo, a Hrvatskoj je poručila da se 'tako ne ponaša član jedne obitelji'.


Govoreći u Trstu na kratkoj press konferenciji nakon debate s građanima Italije, Slovenije, Austrije i Hrvatske, povjerenica Europske komisije za pravosuđe, temeljna prava i građanstvo Viviane Reding osvrnula se na spor s hrvatskom Vladom oko Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama Europske unije.

Vezani članci Slika nije dostupna Oporba se obrušila na Vladu: Hitno mijenjajte 'lex Perković'! Slika nije dostupna Ministarstvo pravosuđa: O europskom uhidbenom nalogu sve je već rečeno

Reding je kazala da je ona istinski prijatelj Hrvatske, pojašnjavajući da je tri godine s različitim vladama i ministrima radila na izgradnji hrvatskog pravnog sustava i njegovoj pripremi za ulazak u EU.

>> Europska komisija: Uvodimo sankcije protiv Hrvatske

'Znate da su poglavlja 23 i 24 posljednja bila otvorena i baš sam se jako borila da se zatvore kako bi Hrvatska mogla postati članica EU. Borila sam se da Hrvatska ne bude pod postpristupnim monitoringom, nego da direktno uđe u EU. To je bilo pitanje povjerenja', rekla je Reding, napominjući da joj je bilo nezamislivo kada je vidjela da je, samo tri dana uoči pristupanja, Hrvatska izmijenila sporni zakon koji je u međuvremenu postao poznat po kolokvijalnom nazivu 'lex Perković'.

Hrvatski je potez nazvala 'jednostranim činom', a za 'lex Perković' je kazala da o njemu prije izmjena nije bilo ni riječi jer je bio potpuno u skladu s europskim pravilima.

'Ja sam čuvar ugovora'

'Ja kao čuvar ugovora moram primjenjivati europski zakon, pravda ne gleda ni lijevo ni desno, nego u zakon, a ovdje imamo problem jer je novi zakon u kontradikciji s europskim zakonom koji je Hrvatska prihvatila pristupanjem', pojasnila je Reding.

'Nakon više upozorenja i pisama, predsjednik Barroso i ja, zajedno s povjerenikom Fueleom, informirali smo kolegij u petak o ovom pitanju i dobili smo potpunu podršku za bilo kakvu buduću akciju, a ona je u planu i doći će prilično brzo. Pokrenut ćemo proceduru prema članku 39 i ona samo što nije krenula', upozorila je povjerenica.

Sve članice imaju jednak tretman

Na pitanje novinara o rezultatima ekskluzivnog istraživanja jučer objavljenih u Dnevniku Nove TV, prema kojima 77 posto hrvatskih građana neprihvatljivim drži različitu primjenu europskog uhidbenog naloga od zemlje do zemlje, Reding je odgovorila da sve članice EU - male i velike, stare i nove - imaju jednak tretman.

Hrvatsku je situaciju usporedila sa situacijom kada jedan vozač na cesti prekrši pravila i prođe kroz crveno na semaforu pa onaj iza njega pomisli da će i on proći za njim. 'Crveno svjetlo vrijedi za sve', rekla je.

Slučaj Češke i Slovenije nije usporediv s Hrvatskom

Reding je napomenula da slučaj Češke i Slovenije nije usporediv sa slučajem Hrvatske 'jer je Hrvatska još prije ulaska u EU ugradila zakon o europskom uhidbenom nalogu u svoj pravni sustav i zato nismo ni trebali govoriti o tome jer je Hrvatska već prije pristupanja obavila posao'.

'A onda je hrvatska jednostrano i u zadnji trenutak, baš prije proslave ulaska u EU, promijenila zakon. Ovo je prilično različita situacija i neprihvatljiva situacija. Ovo je ozbiljno kršenje zakona, ali prije svega povjerenja. Tako se ne ponaša član jedne obitelji', zaključila je povjerenica Viviane Reding.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju