Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reding kritizirala Hrvatsku:

VIDEO 'Ovo je ozbiljno kršenje zakona, ali prije svega povjerenja!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska povjerenica Viviane Reding najavila je da će proces pokretanja sankcija protiv Hrvatske biti pokrenut vrlo brzo, a Hrvatskoj je poručila da se 'tako ne ponaša član jedne obitelji'.

Govoreći u Trstu na kratkoj press konferenciji nakon debate s građanima Italije, Slovenije, Austrije i Hrvatske, povjerenica Europske komisije za pravosuđe, temeljna prava i građanstvo Viviane Reding osvrnula se na spor s hrvatskom Vladom oko Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama Europske unije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Atakiraju malog čovjeka' Karamarko: Vlada je doživjela debakl, najbolje bi bilo da se povuče Slika nije dostupna Miljenić bez komentara Ministarstvo pravosuđa: O europskom uhidbenom nalogu sve je već rečeno

Reding je kazala da je ona istinski prijatelj Hrvatske, pojašnjavajući da je tri godine s različitim vladama i ministrima radila na izgradnji hrvatskog pravnog sustava i njegovoj pripremi za ulazak u EU.

>> Europska komisija: Uvodimo sankcije protiv Hrvatske

'Znate da su poglavlja 23 i 24 posljednja bila otvorena i baš sam se jako borila da se zatvore kako bi Hrvatska mogla postati članica EU. Borila sam se da Hrvatska ne bude pod postpristupnim monitoringom, nego da direktno uđe u EU. To je bilo pitanje povjerenja', rekla je Reding, napominjući da joj je bilo nezamislivo kada je vidjela da je, samo tri dana uoči pristupanja, Hrvatska izmijenila sporni zakon koji je u međuvremenu postao poznat po kolokvijalnom nazivu 'lex Perković'.

Hrvatski je potez nazvala 'jednostranim činom', a za 'lex Perković' je kazala da o njemu prije izmjena nije bilo ni riječi jer je bio potpuno u skladu s europskim pravilima.

'Ja sam čuvar ugovora'

'Ja kao čuvar ugovora moram primjenjivati europski zakon, pravda ne gleda ni lijevo ni desno, nego u zakon, a ovdje imamo problem jer je novi zakon u kontradikciji s europskim zakonom koji je Hrvatska prihvatila pristupanjem', pojasnila je Reding.

'Nakon više upozorenja i pisama, predsjednik Barroso i ja, zajedno s povjerenikom Fueleom, informirali smo kolegij u petak o ovom pitanju i dobili smo potpunu podršku za bilo kakvu buduću akciju, a ona je u planu i doći će prilično brzo. Pokrenut ćemo proceduru prema članku 39 i ona samo što nije krenula', upozorila je povjerenica.

Sve članice imaju jednak tretman

Na pitanje novinara o rezultatima ekskluzivnog istraživanja jučer objavljenih u Dnevniku Nove TV, prema kojima 77 posto hrvatskih građana neprihvatljivim drži različitu primjenu europskog uhidbenog naloga od zemlje do zemlje, Reding je odgovorila da sve članice EU - male i velike, stare i nove - imaju jednak tretman.

Hrvatsku je situaciju usporedila sa situacijom kada jedan vozač na cesti prekrši pravila i prođe kroz crveno na semaforu pa onaj iza njega pomisli da će i on proći za njim. 'Crveno svjetlo vrijedi za sve', rekla je.

Slučaj Češke i Slovenije nije usporediv s Hrvatskom

Reding je napomenula da slučaj Češke i Slovenije nije usporediv sa slučajem Hrvatske 'jer je Hrvatska još prije ulaska u EU ugradila zakon o europskom uhidbenom nalogu u svoj pravni sustav i zato nismo ni trebali govoriti o tome jer je Hrvatska već prije pristupanja obavila posao'.

'A onda je hrvatska jednostrano i u zadnji trenutak, baš prije proslave ulaska u EU, promijenila zakon. Ovo je prilično različita situacija i neprihvatljiva situacija. Ovo je ozbiljno kršenje zakona, ali prije svega povjerenja. Tako se ne ponaša član jedne obitelji', zaključila je povjerenica Viviane Reding.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene