Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Ministarstvo: 'Povjerenstvo za udžbenike radilo stručno i kvalitetno'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i športa za zajedničke programe Martin Oršolić rekao je da Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa smatra da je povjerenstvo za prosudbu udžbenika iz povijesti odradilo posao stručno i kvalitetno te ističe da će pravu i konačnu ocjenu o udžbenicima iz povijesti u sljedećih mjesec i pol dana dati nastavnici.

Reagirajući na današnje otvoreno pismo 18 akademika i deset povjesničara koji traže povlačenje dvaju udžbenika iz povijesti za osmi razred osnovne škole čiji su autori Snježana Koren te Krešimir Erdelja i Igor Stojaković, Oršolić je za Hinu izjavio da Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) može u skladu sa zakonom imenovati novo stručno povjerenstvo ako postoje dokazi da u spomenutim udžbenicima postoje netočne i neistinite informacije.

Pročitajte i ovo Povlačenje soka Opoziv proizvoda Povlači se serija popularnog soka Zelenski u Avidijivki nakon mjeseci žestokih borbi Pala je Avdijivka: Ukrajinske snage povukle se iz razorenog istočnog grada, ostali su bez streljiva

Istaknuo je da Ministarstvo može zatražiti povlačenje tih udžbenika ako se dokaže da oni doista sadrže neistinite informacije, ali da za sada Ministarstvo ne raspolaže takvim informacijama. Rekao je da su i dosadašnji udžbenici povijesti na različite načine interpretirali Domovinski rat, često i nedovoljno te površno.

Zato je, istaknuo je Oršolić, Ministarstvo 15. rujna prošle godine
donijelo, nakon deset godina, novi nastavni plan i program u kojemu su, među ostalim, jasno utvrđene teme koje mora sadržavati udžbenik povijesti za osmi razred osnovne škole.

Tako, kada je riječ o stvaranju samostalne hrvatske države i
Domovinskome ratu, moraju biti obrađene teme kao što su - Memorandum SANU, prvi višestranački izbori u Republici Hrvatskoj, nastanak srpskih paravojnih postrojba i okupacija dijelova Hrvatske, nastanak tzv. Republike Srpske Krajine, oslobodilačke vojno redarstvene akcije, međunarodno priznanje Republike Hrvatske te mirna reintegracija Hrvatskoga podunavlja.

Pri tomu, rekao je, treba jasno navesti razloge zbog kojih je došlo do rata te tko je žrtva a tko agresor, kakve su bile teškoće obrane
te kakva je bila, primjerice, uloga hrvatskoga iseljeništva u
stvaranju samostalne hrvatske države.

Oršolić je ponovio je da o nastavnicima najviše ovisi koje će
udžbenike odabrati za nastavu povijesti u osmom razredu osnovne škole te da će oni imati mogućnost da se o tomu izjasne do 31. svibnja kada će Ministarstvo objaviti Katalog odabranih udžbenika.

Dodao da je Ministarstvo nedavno osiguralo sredstva i odobrilo dva stručna filma o Domovinskome ratu koje će nastavnicima moći koristiti kao dodatan izvor informacija o temi Domovinskoga rata.

U otvorenom pismu upućenom predsjednicima Vlade i Hrvatskoga sabora te ministru znanost, obrazovanja i športa i saborskom Odboru za obrazovanje, znanost i kulturu akademici i povjesničari traže povlačenje spomenuta dva udžbenika iz povijesti dok se ne provedu stručno utemljeni ispravci kada se radi o Domovinskome ratu te o drugim važnim temama i osobama novije hrvatske povijesti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene