Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ni leptospiroze

Ministarstvo poljoprivrede: Nema opasnosti od širenja zaraze

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
60 konja na Hipodromu Zagreb ima povišen titraj antitijela na Leptospiru, no Ministarstvo je priopćilo da nema opasnosti od širenja zaraze ni od leptospiroze.

Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja priopćilo je kako je redovitom kontrolom utvrđeno da 60 konja na Hipodromu Zagreb ima povišen titraj antitijela na Leptospiru, no da nema opasnosti od leptospiroze i širenja zaraze, te da 's veterinarsko-zdravstvenog aspekta nema nikakvog razloga za strah posjetitelja, koji će doći ovoga vikenda na koncert na prostoru Hipodroma Zagreb'.

Pročitajte i ovo Zagrebački Hipodrom Ulaganje u konjički sport Kriza na zagrebačkom Hipodromu: Ilegalni posjednik ima 35 boksova, iz Grada uvjeravaju da će problem brzo riješiti Izabrao poljoprivredu - 1 Bolja Hrvatska David Pejić izabrao je poljoprivredu i nije požalio: "U pozadini mog uma uvijek je bila želja da se priključim obiteljskoj misiji"

Redovitom kontrolom, koja je propisana godišnjom Naredbom o mjerama zaštite životinja od zaraznih i nametničkih bolesti, uzeti su uzorci krvi 175 konja na Hipodromu Zagreb, te je nalazom Zavoda za mikrobiologiju i zarazne bolesti, Veterinarskog fakulteta, utvrđeno da 60 konja ima povišen titraj antitijela na Leptospiru, ističe Ministarstvo.

Zato je naređeno da se zaražene životinje izdvoje od zdravih; određeno je liječenje zaraženih životinja odgovarajućim antibiotikom; zabranjeno je kretanje zaraženih životinja izvan zaraženog objekta; te je naređeno obavljanje dijagnostičko-seroloških pretraga krvi svih životinja dva puta u razmaku od 21 dana, nakon završenog liječenja i provedbe svih naređenih mjera.

Također, Hipodromu Zagreb naređeno je da provede dezinfekciju i deratizaciju objekata, odstranjivanje otpadnih voda, popravak kanalizacije, popravak oštećenih podova i drenažnog sustava te isušivanje okolice zaraženog objekta, što je i učinjeno, navodi Ministarstvo. Također ističe kako su zaražene životinje zatvorene u posebnom objektu, izdvojene od zdravih životinja, a u sami objekt pristup imaju samo ovlaštene osobe.

>> Epidemija na Hipodromu na koji stiže 30 000 ljudi

'Obzirom na sve provedene mjere suzbijanja i iskorjenjivanja bolesti, i nemogućnost stupanja ljudi u kontakt sa zaraženim životinjama, nema opasnosti za širenje zaraze. Stoga, s veterinarsko-zdravstvenog aspekta nema nikakvog razloga za strah posjetitelja, koji će doći ovoga vikenda na koncert na prostoru Hipodroma Zagreb', naglašava u priopćenju Ministarstvo poljoprivrede. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene