Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaraza leptospirozom

Epidemija na Hipodromu na koji stiže 30 000 ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na zagrebačkom Hipodromu, koji će u nedjelju zbog koncerta posjetiti oko 30 000 ljudi, vlada epidemija leptospiroze, bolesti životinja koja, ukoliko prijeđe na ljude, može dovesti do pobačaja, otkazivanje bubrega pa i smrti.

Eptospirozom je zaraženo čak 60 od 175 konja, a veterinarski inspektor naredio je karantenu i hitnu dezinfekciju i deratizaciju, piše Večernji list. Radi se o bolesti koju zaraženi štakori urinom prenose na okoliš i kojom se tako zaraze životinje. Čovjek se može zaraziti u kontaktu sa zaraženom vodom ukoliko ima oštećenu kožu, ili preko sluznice oka. Antun Beus, ravnatelj Klinike za infektivne bolesti, za Večernji list je rekao kako je posljednjih godina spomenuta bolest poprimila teži oblik te kako je zabilježeno i nekoliko smrtnih slučajeva. Dodaje kako se bolest liječi antibioticima, no kako je zbog vlažnog vremena ove bolest rano počela pa je već u Karlovcu zabilježen jedan teži slučaj.

Pročitajte i ovo Štraparijada Štraparijada Upozorili na mučne prizore zlostavljanja konja zbog ilegalne zarade: "Imaju ožiljke i rane od udaraca, prestrašeni su, posrću od napora..." Zagrebački Hipodrom Ulaganje u konjički sport Kriza na zagrebačkom Hipodromu: Ilegalni posjednik ima 35 boksova, iz Grada uvjeravaju da će problem brzo riješiti

Nevjerojatno je da nitko o epidemiji nije obavijestio organizatora nedjeljnog koncerta Lupa promociju. Vladimir Ivanković, direktor Lupe, kaže kako očito s Hipodroma nisu smatrali da ima opasnosti. Ističe kako konji zadnjih deset dana nisu ni šetali na području gdje će biti publika. Večernji list piše kako iz Zavodu za javno zdravstvo epidemiolozi znaju za zarazu, ali kažu da je opasnost za ljude mala.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene