Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaraženo područje

Nema novih slučajeva afričke svinjske kuge: Mjere ministarstva poljoprivrede ostaju na snazi

Svinja
Svinja Foto: Ivana Nobilo/Cropix
Prema trenutnim informacijama nema novo potvrđenih slučajeva afričke svinjske kuge iz zaraženog područja, odnosno Vukovarsko-srijemske županije, priopćilo je u subotu Ministarstvo poljoprivrede.

Na analizu u laboratorij poslano je pet uzoraka, odnosno postavljena je sumnja na ovu bolest na još pet gospodarstava u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Ističemo kako su na svim sumnjiv gospodarstvima poduzete stroge mjere biosigurnosti do završetka analize.

Na jednom gospodarstvu u Drenovcima eutanazirano je 15 svinja s razvijenom kliničkom slikom, čemu su prethodila četiri uginuća.

Dovršena je eutanazija ukupno 251 svinje na gospodarstvima na području Vukovarsko-srijemske županije (Gunja, Privlaka, Rajevo Selo, Posavski Podgajci i Drenovci) na kojima je potvrđena pojava afričke svinjske kuge.

Pročitajte i ovo Svinja, ilustracija Veliki problem u Slavoniji Sve veće posljedice afričke svinjske kuge: "Ovako rigorozne mjere možemo trpjeti tjedan dana, a onda... "

Iz Ministarstva poljoprivrede podsjećaju, na snazi je Naredba o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj uz prateće Rješenje o određivanju zona ograničenja koje se odnosi na područje Vukovarsko-srijemske županije.

Ministarstvo poljoprivrede i Državni inspektorat čine sve kako bi se ASK lokalizirala i što prije iskorijenila sa zaraženog područja i kako bi se spriječilo njeno daljnje širenje, no veliku ulogu u širenju ima i ljudski faktor.

Pročitajte i ovo Afrička svinjska kuga, ilustracija - 2 Afrička svinjska kuga Ministrica otkrila: Do sada eutanazirano 236 zaraženih svinja

Naglašavaju kako se svi držatelji svinja trebaju strogo pridržavati svih propisanih mjera te svih mjera koje odredi Ministarstvo poljoprivrede i veterinarska inspekcija. Svako uginuće ili bolest kod svinja žurno se mora prijaviti veterinaru te je najstrože zabranjeno zakapanje uginulih svinja ili odvoz lešina bez prethodne prijave veterinarima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene