Rasvjetljavaju se detalji oko milijardu kuna neplaćenih komunalija Gradu Zagrebu među čijim su dužnicima i ministarstva te gradske tvrtke. Ministarstvo poljoprivrede potvrdilo nam je da od 2014. do 2017. nije plaćalo komunalnu naknadu!

Galerija


Kao razlog navode tumačenje tadašnjeg zakona prema kojem to nisu bili dužni sve dok 2017. Ustavni sud nije donio rješenje prema kojem su i institucije Republike Hrvatske dužne plaćati komunalnu naknadu. Navode da će dugove podmiriti.

Vezani članci Turisti u Dubrovniku - 3 Objavljeni podaci za prvi pravi turistički vikend: Ostvareno je gotovo 800 tisuća noćenja, jedna je županija uvjerljivo najbolja Turističke brojke obećavaju Objavljeno koliko turista boravi u Hrvatskoj ovih dana, oni sami poručuju: "Očekujemo sunce, divnu hranu, barove, puno ljudi i zabave"

Ministar financija Zdravko Marić komentirao je dug za zakupninu od 6 milijuna i 800 tisuća kuna na račun Ministarstva financija.

"Pretpostavljam ako mi govorimo o tim ciframa da se to odnosi na pojedine poslovne prostore koje koriste i jesu za pojedine službe Ministarstva financija, poglavito Porezne uprave. Sjest ćemo mi sa Gradom Zagrebom i razgovarat ćemo o tome", rekao je ministar Zdravko Marić. 

"U skladu s tadašnjim tumačenjem navedene odredbe, Ministarstvo poljoprivrede nije od 2014. do 2017. godine plaćalo komunalnu naknadu za korištenje nekretnina koje je koristilo, a koje su u vlasništvu RH. U skladu s navedenim, dug će biti podmiren sljedeći tjedan", priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.  
 
Za pojašnjenje o dugovima pravnih osoba gradonačelnik Milan Bandić danas nije imao vremena.
 
"Ured, ured, ured, ured Mirke Jozić za gospodarstvo, svatko neka radi svoj posao", rekao je Bandić. 
 
Upit uredu smo poslali, no odgovor nismo dobili. A u Gradu dobro znaju da im pravne osobe duguju milijardu kuna. Potvrđuje nam to gradski zastupnik koji je šokantan iznos prvi objavio.
 
"Dokumentaciju koju sam objavio dobio sam iz Ureda gradonačelnika 23. siječnja ove godine. U dokumentaciji stoji kako je Ministarstvo poljoprivrede  dužno milijun kuna komunalne naknade", objašnjava Renato Petek, gradski zastupnik. 
 
Gradu Zagrebu duguju i gradske tvrtke! I to i one koje i same isporučuju račune građanima. 
 
Iz Zagrebačkog Holdinga poručuju kako na današnji dan duguju 3 miljuna i 106 tisuća kuna te kako se najveći dio toga odnosi na nekrentine koje nisu u funkciji zbog čega su podnjeli žalbe koje su u postupku.
Navode i dug Zagrebačkog Velesajma od 7 miljuna kuna koji bilježe s datumom odvajanja Velesajma u zasebnu tvrtku. Iz Velesajma pak odgavaraju:
 
"Zagrebački velesajam podmiruje svoje obveze bez povlaštenog odnosa s Gradom Zagrebom. Uslijed uspostavljanja novog trgovačkog društva, odljev novčanih sredstava dinamički se usklađuje s priljevom sredstava, što uključuje i obveze za komunalnu naknadu."

 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr