Nakon što je jedna zagrebačka ljekarnica zbog priziva savjesti odbila pacijentici izdati kontracepcijske pilule, ministar zdravstva Milan Kujundžić u petak je taj njezin postupak ocijenio nedopustivim.

Galerija +0 Milan Kujundžić( Foto: Zarko Basic/PIXSELL)

''Ne postoji ništa što ljekarnik ima pravo ne izdati pacijentu pozivajući se na priziv savjesti", izjavio je Milan Kujundžić nakon sjednice Vlade upitan za slučaj ljekarnice koja je odbila izdati kontracepcijske pilule jer se to kosi s njezinim uvjerenjima.

Vezani članci Ljekarni koja je pacijentici odbila prodati kontracepciju prijeti zatvaranje (Foto: Getty Images) Slučaj koji je izazvao žestoke reakcije: Ljekarnica koja je odbila izdati kontracepcijske pilule prošla bez kazne Ljekarni koja je pacijentici odbila prodati kontracepciju prijeti zatvaranje (Foto: Getty Images) Ljekarni u kojoj je pacijentici odbijeno prodati kontracepciju prijeti zatvaranje

"Svaki pacijent u bilo kojoj ljekarni ima pravo dobiti lijek za koji ima recept. Ljekarnik ima pravo na priziv savjesti, ali ne na radnom mjestu u ljekarni", pojasnio je ministar.

Neugodno iskustvo u zagrebačkoj Ljekarni Čelina na Jordanovcu doživjela je jedna djevojka kada joj zaposlenica nije željela izdati kontracepcijske pilule prizivajući se na ''savjest'. U ljekarni nije radio nitko osim nje te djevojci nitko drugi nije mogao izdati tablete, i to na recept, a djelatnica joj je rekla da dođe ujutro kad nje nema.

Na taj su slučaj reagirali i SDP-ovci, koji traže od Hrvatske liječničke komore da napokon iznese svoj službeni stav o pitanju priziva savjesti, kao što od Ministarstva zdravstva i Kujundžića očekuju da reguliraju akte po kojima se priziv savjesti ulaže. (Hina)

Srbin koji je branio Vukovar za DNEVNIK.hr o životu u Gradu Heroju: "Stvaraju se temelji za nove sukobe" Predrag Mišić (Foto: Anamaria Batur/Dnevnik.hr) 3 Predrag Mišić (Foto: Anamaria Batur/Dnevnik.hr) Predrag Mišić (Foto: Anamaria Batur/Dnevnik.hr) 2 +0 Predrag Mišić (Foto: Anamaria Batur/Dnevnik.hr)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju