Obavijesti Video Pretražite Navigacija
stari podaci

Kujundžić pere ruke: Odgovoran sam za sve u zdravstvu, ali ne i za pad na ljestvici po kvaliteti i dostupnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u srijedu kako se položaj Hrvatske na ljestvici Europskog zdravstvenog potrošačkog indeksa (EHCI) temelji na podacima iz zadnjih pet-šest godina, pa se ne osjeća odgovornim za to što je hrvatsko zdravstvo po kvaliteti i dostupnosti zdravstvene usluge lani palo za sedam mjesta, te se nalazi na 26. mjestu među 35 europskih zemalja.

"Odgovoran sam za sve što se događa u hrvatskom zdravstvu, međutim za taj pad nisam odgovoran jer su u tome tzv. padu, odnosno skoru, korišteni podaci iz zadnjih pet-šest godina", izjavio je ministar zdravstva Milan Kujundžić u srijedu uoči tematske sjednice Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora.

Pročitajte i ovo Liste čekanja - 4 Rok za europski novac Neki su liste čekanja smanjili za 40 posto, ali ostaju dvije kritične točke Recepcija u bolnici Važan kriterij EU-a Zbog listi čekanja ostajemo bez europskog novca? Ministar uvjerava da slijedi reforma

Osvrnuvši se na bolja mjesta koja su na ljestvici zauzele Slovenija, Srbija i Crna Gora, rekao je kako neke od tih država bolje stoje u listama čekanja, ali na štetu svojih građana. Naime, na veliku većinu pretraga pacijenti nemaju pravo na teret državnog zdravstvenog osiguranja nego ih sami plaćaju, pa se liste ukidaju.

"Hrvatska je među rijetkima u kojoj sve možete dobiti preko osnovnog državnog osiguranja, odnosno HZZO-a. Liste čekanja je teško razriješiti i zato idemo s prioritetnim listama, za koje su programi implementirani u sve akutne bolnice, gdje će ozbiljno bolesni u roku tri dana obaviti specijalistički pregled, a u roku dva do četiri tjedna sve dijagnostičke i terapijske postupke", kazao je Kujundžić.

Bez promjena kod lista čekanja

Tvrdi također kako se s listama čekanja i brojem obavljenih postupaka u hrvatskim bolnicama nije ništa promijenilo u odnosu na prethodne dvije godine,

"Danas sam imao sastanak s ravnateljima svih hrvatskih bolnica, kojima sam skrenuo pozornost da ćemo ih maksimalno kontrolirati u izvedenosti posla i listama čekanja. Nitko se ne može skrivati iza tzv. malog limita, da ne radi brojne pretrage, a pritom ima ljude i alate".

Kujundžić je ustvrdio da veteranske bolnice ostaju i tu se ništa ne događa. "Novca će imati više nego do sada i branitelji mogu biti sigurni da će imati dodatne postupke, kao što smo sada organizirali da se kreće sa sistematskim pregledima", rekao je.

Komentirajući izjavu predsjednika Hrvatske liječnike komore Trpimira Goluže da u ovom trenutku 120 studenata ima već potpisane ugovore o odlasku u inozemstvo nakon završetka fakulteta, Kujundžić je napomenuo da sve zemlje u Europi imaju manjak liječnika pa koriste model po kojem odlaze u druge zemlje i nude stipendije studentima.

"To je pojava koja će možda uzimati više maha, a na nama je da tražimo način kako zadržati liječnike. U ovom trenutku sustav ni po kojem osnovu nije ugrožen. Dapače, Hrvatska ima 1500 liječnika više nego prije 10 godina, ali to ne znači da ne moramo biti oprezni i prevenirati zbivanja kao što su ova", rekao je Kujundžić. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene