Financiranje preventivnih pregleda za veterane bilo je dogovoreno putem izdvojenih sredstava, a sve se ugovaralo krajem tekuće godine za onu koja slijedi, zajedno s programom financiranja za cjelokupnu ustanovu. No ove godine stvari su drugačije.

Galerija


Prije nepune četiri godine, još za Vlade Zorana Milanovića, počelo je osnivanje/organiziranje veteranskih bolnica u Hrvatskoj. Prva među njima bila je Opća bolnica Zabok, koja je osnivanjem koordinacije za veterane dobila i nastavak "bolnica hrvatskih veterana". Financiranje preventivnih pregleda za veterane bilo je dogovoreno putem izdvojenih sredstava, a sve se ugovaralo krajem tekuće godine za onu koja slijedi, zajedno s programom financiranja za cjelokupnu ustanovu.

Vezani članci Vesna Bosanac u Dnevniku Nove TV - 3 Vesna Bosanac o Koloni sjećanja u vrijeme korone: "Ne strahujem od velikih brojki idućih tjedana. Naši sugrađani ponašat će se odgovorno" Franjo Varga i Blaž Curić Karamarko svjedočio na suđenju Vargi: ''U njemu sam vidio informatičkog freaka zaljubljenog u ono što radi''

Po osnutku zabočke, uslijedio je i osnutak kninske, ogulinske i vukovarske bolnice za veterane, odnosno koordinacija koje djeluju unutar postojećih bolnica. Time je broj ustanova u kojima veterani mogu dobiti posebnu skrb narastao na četiri.

No ove se godine pojavio problem - ravnatelj zabočke bolnice Tihomir Vančina ustvrdio je za Večernji list kako još nisu stigla sredstva za financiranje veteranskog dijela. Ustvrdio je i kako "trenutačno poslovanje visi u zraku".

Nazvali smo stoga i ravnatelje ostalih triju bolnica te ih upitali kakva je situacija kod njih. Josip Zorko iz ogulinske bolnice poručio je kako "trenutno nije u mogućnosti javiti se" te da "nazovemo neki drugi dan", no razgovarali smo s gospođom Vesnom Bosanac, ravnateljicom vukovarske bolnice, i gospođom Kristinom Bitunjac, čelnicom kninske bolnice.

Obje su nam potvrdile kako u njihove ustanove još nisu stigla rješenja o financiranju dijela programa koji se tiče veterana, ali i da bolnice nisu dobile ni ugovore o redovitom financiranju za cijelu 2018. godinu. Ističu kako pacijente i dalje primaju, a gospođa Bitunjac kazala nam je i kako je u kontaktu s nadležnim osobama u Ministarstvu i HZZO-u te kako vjeruje da će to biti ubrzo riješeno.

Sam ministar Milan Kujundžić jučer je medijima kazao kako se branitelji ne trebaju brinuti te da se veteranske bolnice neće gasiti. Budući da se danas svi ravnatelji hrvatskih bolnica, pa tako i veteranskih, sastaju s ministrom u Zagrebu na redovnom mjesečnom sastanku, očekuje se kako će biti riječi i o toj problematici.

U povodu mogućih problema u financiranju veteranske bolnice u Zaboku, pa tako i ostalih u Hrvatskoj, danas u 11 sati SDP je održao presicu, na kojoj je govorio i Siniša Varga, za čijeg su mandata ministra zdravlja i oformljene veteranske bolnice, te Siniša Hajdaš Dončić i Marko Vešligaj.

Na presici je istaknuto kao ova stranka traži da se bolnici vrati mjesečni limit od milijun kuna, koliko je iznosio u mandatu bivšeg ministra zdravstva Varge, kao uostalom i ostalim bolnicama koje imaju program za veterane.