Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Broj policijskih uprava u Hrvatskoj bit će četiri puta manji.


Teritorijalnom reorganizacijom MUP-a, koja predviđa spajanje 20 postojećih policijskih uprava u pet velikih, želi se osigurati više policajaca na terenu što će, smatraju u policiji, povećati subjektivni osjećaj sigurnosti i dovesti do manje kaznenih djela, posebno onih što se odnose na imovinu građana i nasilje na javnim mjestima.

Vezani članci Pripadnici državnog i vojnog vrha - 1 Dnevnik Nove TV doznaje: Protiv vojnih obavještajaca iznesene su ozbiljne optužbe, o svemu je upoznat i državni vrh. Što su dosad poduzeli? Slika nije dostupna Orepić: ''Narod treba promptno reagirati jer se radi o svojevrsnoj uzurpaciji vlasti''

 

Taj projekt koji "ne iziskuje dodatne troškove" predstavili su u četvrtak ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić i Josip Pavliček iz Policijske akademije uoči sastanka u Ravnateljstvu policije s članovima radne skupine što sudjeluje u pripremama provođenja projekta reorganizacije MUP-a.

Cilj je, kazao je Orepić, do 30. lipnja izraditi konkretan prijedlog, nakon čega bi uslijedila javna rasprava, a 1. rujna donesena konačna odluka o reorganizaciji, koju bi se provelo do kraja godine.

"Imamo u planu da svaki djelatnik MUP-a dobije novo rješenje sukladno novoj reorganizaciji", kazao je ministar, dodavši da bi prvi kvartal sljedeće godine trebao pokazati tranzitivno stanje, dok bi sljedeća godina dala konačne rezultate.

Reorganizacijiom se želi poboljšati sustav povećanjem broja ljudi na terenu na uštrb administrativnih i zapovjednih razina, objasnio je ministar.

Projekt se odnosi na strategijsku i koordinacijsku razinu, koja podrazumljeva Ravnateljstvo policije, operativnu koju će predstavljati policijske uprave kao nositelji policijskog posla, i taktičku razinu, odnosno policijske postaje.

Policija ima "preveliku glavu, a pretanke noge"

Ministar je kazao kako u ovom trenutku sustav "ima preveliku glavu, a pretanke noge".

"Imamo čitav niz nepotrebnih razina zapovijedanja i okomica koje se ponavljaju. To želimo izbjeći na račun administrativnih i nalogodavnih razina. Želimo sistematizirati sustav da istisnemo odozgo prema dolje ljude i da kvalitetno pokrijemo prostor", pojasnio je.

Iako se prijedlog zasniva na četiri plus jednoj policijskoj upravi, koja bi kao i do sada pokrivala zagrebačko područje, ministar je ustvrdio da se ne radi o nikakvoj regionalizaciji Hrvatske.

"Radi se o tome da mi organiziramo posao u odnosu na konkretan prostor i probleme i mislim da ćete razumjeti da, primjerice, policijska uprava u Dubrovniku ima specifične poslove koje nisu identični onima u Lici", rekao je Orepić.

Pozvavši medije da s tim ne povezuju politiku, ministar je poručio da će komunicirat sa svim političkim opcijama jer reorganizacija nije cilj "ni lijevih niti desnih". Svi zajedno, dodao je, trebaju doći do kvalitetne policije koja će biti odgovor društvu, a ne bilo kojoj strani ili bilo kojoj politici.

"Ovo je javni interes, težit ću konsenzus svih, a sindikati će biti aktivno uključeni", rekao je Orepić.

Ministar koji je reorganizaciju najavio nakon krađe zlata i novca iz policijskog sefa rekao je kako smatra da je policajac na dnu društvene ljestvice kad se govori o srodnim zanimanjima pa će učiniti sve da se to promjeni.

Iako to sada može raditi samo u okviru raspoloživih sredstva, ministar kaže da se pametnim i organiziranim pristupom može napraviti puno više za ljude koji rade konkretan posao, dok će oni koji nisu u toj skupini vjerojatno osjetiti reorganizaciju.

Na novinarsku tezu kako ovo nije prvi put da se kreće u reorganizaciju jer su to i prije njega planirali i Tomislav Karamarko i Ranko Ostojić, ali nisu uspjeli jer je to podrazumijevalo reformu javne uprave, ministar je rekao: "Ne znam što su oni pokušavali, mi idemo, mi smo krenuli".

U sustavu 25 tisuća ljudi, a malo policajaca na terenu

Osnovni cilj reorganizacije je poboljšanje funkcioniranja sustava koji obuhvaća sve ustrojstvene jedinice i više od 25 tisuća policijskih službenika, državnih službenika i namještenika MUP-a, kazao je Josip Pavliček iz Policijske akademije.

Ključni razlozi koji su je potaknuli, pojašnjava, su velik broj teritorijalnih i unutarnjih organizacijskih jedinica Ravnateljstva policije i MUP-a što otežava učinkovito funkcioniranje, kao i nedovoljan broj policajaca za obavljanje prioritetnih poslova, odnosno prevencije kriminaliteta.

Jedan od razloga je i jednoobrazna organizacijska struktura koja nije prilagođena specifičnostima policijskih poslova, a osim toga u MUP-u i Ravnateljstvu postoji veliki broj specijalističkih organizacijskih jedinica koje ograničavaju fleksibilnost pa će se razmatrati njihovo spajanje.

Namjera je stoga reorganizacijom i preraspodjelom policajaca s razine uprava i jačanjem postaja stvoriti i osloboditi potencijal za obavljanje prioritetnih poslova.

"U proteklih mjesec proveli smo detaljnu analizu i razmatrali mogućnost spajanja četiri policijske uprave, a tijekom tog procesa iskristalizirao se model preraspodjele policijskih službenika s razine policijske uprave na policijske postaje čime bi postaje trebale postati stup policijskog sustava i mjesto gdje će se obavljati glavnina policijskog posla", rekao je Pavliček.

Osim spajanja uprava, po njegovim riječima, razmatrat će se i mogućnost spajanja manjih policijskih postaja koje s obzirom na sigurnosne pokazatelje i broj zaposlenika neopravdavaju postojanje, ali i isto tako i spajanje unutarnjih organizacijskih jedinica s manjim brojem izvršitelja.

Reorganizacija će u jednom dijelu obuhvatiti i Ravnateljstvo policije koje bi se trebalo osloboditi suvišnih operativnih poslova kako bi preuzelo operativne poslove od nacionalnog značaja.

Veći broj policajaca na terenu trebao bi osigurati interventnu sposobnost i sposobnost reakcije na sigurnosne događaje, kao i suzbijanje lokalnog kriminaliteta koji čini glavninu kriminaliteta te pokazati preventivnu aktivnost. Time će posljedično doći do smanjenja nedjela, kazao je Pavliček. (Hina)