Ministar rada i socijalne politike Josip Aladrović predstavio je dugoočekivanu reformu sustava socijalne skrbi. Njome će se u iduće dvije godine za socijalnu skrb osigurati milijardu i 200 milijuna kuna.

Galerija Josip Aladrović Predstavljena reforma socijalne skrbi Nno Žganec +1 Antun Ilijas

No hoće li reforma doista donijeti promjene u ovom problematičnom sustavu doznaje se u prilogu reportera Dnevnika Nove TV Ivana Čorkala.

Vezani članci Josip Aladrović i Andrej Plenković Aladrović će DORH-u još štošta morati objasniti: "Nakon vašeg upita nastala je generalna panika" Andrej Plenković Plenković: ''Ne znam otkud ta nebulozna teza da bih Paladina birao pod nečijom ucjenom''

Sedam zakona, tri nacionalna plana i velika ulaganja - presveto su trojstvo reforme sustava socijalne skrbi.

"Svi smo svjesni i tu ću uzet dozu autokritike da ne možemo biti zadovoljni određenim dijelom sustava", navodi ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

Zato se predviđaju nova zapošljavanja, smanjenje javnih ovlasti, fleksibilniji uvjeti za udomitelje i veće naknade. Mijenja se i organizacija rada.

Osniva se Obiteljski centar, a 82 centra za socijalnu skrb postat će dio novog Zavoda za socijalni rad.

"Taj fragmentirani sustav je pokazao svoje manjkavosti u određenim slučajevima i smatramo da ga trebamo centralizirati kako bismo imali ujednačenija postupanja i kako bi imali kvalitetniju i ujednačeniju skrb prema korisnicima u svim dijelovima RH", objasnio je Aladrović.

Iz Komore socijalnih radnika poručili da nema podršku

"Kratko i jasno - on nema podršku", rekao je Antun Ilijaš, predsjednik Komore socijalnih radnika. U Komori podsjećaju da su se umjesto centralizacije, nadali ojačavanju postojećih centara za socijalnu skrb.

"Što bi bilo i logično da na mjestu gdje znate što vam fali i što vam treba da imate jak centar koji će moći pružati usluge zajednici kojoj je potrebna", smatra Ilijaš.

"Ono što je potrebno u Zagrebu nije potrebno u Gospiću, Istri ili nekoj drugoj županiji. To je copy/paste mirovinskog osiguranja", navodi Ilijaš.

Reforma sadržajno nejasna

S time se slaže i Nino Žganec, jedan od vodećih stručnjaka na području socijalne skrbi. Reforma je, kaže, sadržajno nejasna, a procesno problematična.

"Mi ćemo se sjetiti da prije par mjesec nakon onog tragičnog događaja u Novoj Gradiški je kroz nekoliko dana iznjedren prijedlog akcijskog plana reforme sustava socijalne skrbi. U tom trenutku smo se svi pitali tko je na tome radio, gdje su analitičke podloge, dokumenti koje pokazuju da je to baš pravi smjer", navodi Žganec.

Bez suradnje s inicijativom

Tada je Inicijativi "Moramo vam nešto reći" od premijera Andreja Plenkovića i ministra Aladrovića obećano da će aktivno sudjelovati u izradi reforme.

"Mi smo nakon četvrtog mjeseca kompletno isključeni, ne odgovara nam se na mailove, pozive, premijer Plenković nam je obećao da, ako naletimo na nesuradnju kolega, da se direktno obratimo njemu što smo učinili, nakon dva mjeseca šutnje. Međutim, ni premijer se ne drži datog obećanja i uopće se ne javlja", rekla je Antonija Skender iz Inicijative.

Kakva takva, reforma službeno počinje, a od ponedjeljka se nalazi na javnom savjetovanju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju