Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj obnova

Bačić najavio gradnju 30 zgrada na Baniji, ima dobru vijest za korisnike kontejnera

Branko Bačić
Branko Bačić Foto: Zeljko Puhovski/Cropix
Do kraja godine svim će se korisnicima kontejnera nakon potresa osigurati primjereni smještaj, izjavio je u ponedjeljak ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić i najavio izgradnju 30 višestambenih zgrada u Sisku i na području Banije.

Branko Bačić, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, najavio je izgradnju 30 višestambenih zgrada u Sisku. Do kraja godine bi trebali svi korisnici kontejnera dobiti adekvatan smještaj, kaže Bačić.

Pročitajte i ovo Obnova dvorca - 4 Završena konstrukcijska obnova Nagrizao ga je zub vremena, dokrajčio potres, a obnovu bi trebali ubrzati strani radnici Obnova u Markuševcu - 1 Gotovo četiri godine kasnije Obnova nakon potresa ni blizu kraja, ministar se opravdava: "Ja razumijem nezadovoljstvo naših ljudi..."

 "Prekosutra je na Vladi Program obnove u dijelu stambenog zbrinjavanja sugrađana iz 2 500 kontejnera na području Banovine i Zagreba, kako bi do 1. studenog građani našli primjereni smještaj. Svjesni smo da nije moguće toliko veliki broj zgrada obnoviti, ali ćemo im osigurati primjeren smještaj", rekao je Bačić nakon što se u razgovoru sa županom Ivanom Celjakom i sisačkom gradonačelnicom Kristinom Ikić Baniček upoznao sa stanjem i potrebama grada u obnovi.

Ponovio je kako je već objavljen javni poziv vlasnicima zgrada ili praznih stanova sa žutom ili crvenom oznakom, da se jave u Ministarstvo kako bi se zaključili sporazumi o doniranju stanova.

Pročitajte i ovo Branko Bačić OBNOVA NAKON POTRESA Bačić prvi put na Baniji kao ministar: ''Pročešljat ćemo projekt po projekt, ugovor po ugovor''

Uskoro lokacije novih zgrada

Također je najavio izgradnju 30 višestambenih zgrada u Sisku i na području Banovine, za koje će se uskoro utvrditi lokacije, iako u Sisku nije bila predviđena izgradnja višestambenih zgrada.

Bačić je istaknuo da su zakonskim izmjenama stvorene pretpostavke da APN, koji se dosad bavio POS-ovim stanovima, sada angažira i u tom projektu. "Nemam čarobni štapić, ali učinit ćemo sve da se odmah krene s projektom", rekao je.

Pročitajte i ovo Stanovnica kontejnerskog naselja Kata - 1 MINISTAR U OBILASKU Stanovnici Banovine pred Bačićem nisu skrivali suze, ali nada je sve što im ostaje: "Mora se čovjek nečemu nadati, ako izgubite nadu, izgubili ste sve"

Novi kompleks bolnice

Nakon što je obišao kontejnersko naselje u Petrinjskoj ulici, Bačić je posjetio radilište na dvije višestambene zgrade u Ulici braće Čulig. Riječ je o prvoj organiziranoj konstrukcijskoj obnovi dvije višestambene zgrade s 38 stanova na sisačkom području u organizaciji države. Rok završetka radova je početak listopada.

Najveće gradilište je krug sisačke Opće bolnice "Dr Ivo Pedišić", gdje je za potresa teško oštećeno više bolničkih paviljona. Trenutno je u tijeku cjelovita konstrukcijska obnova zgrade pedijatrije, te nove i stare interne, što se financira iz Fonda solidarnosti EU. Nakon obnove sisačka će bolnica imati potpuno novi bolnički kompleks.

Pročitajte i ovo Kristina i Fran Brkljačić ŽIVOT U LIMENOJ KUTIJI Potres im je razorio kuću, požar progutao ono malo što je ostalo: ''Voljela bih da novi ministar vidi kako živimo''

Bačić je sa sisačkom gradonačelnicom Kristinom Ikić Baniček razgovarao o projektima važnim za funkcioniranje komunalne i društvene infrastrukture grada i statusu konstrukcijske obnove višestambenih zgrada. Najavio je da će velika zgrada u Ulici Hrvatskog narodnog preporoda sa 150 stanova dobiti prednost, jer većina njenih stanovnika još uvijek živi u kontejnerima.

Ministar je također najavio današnji sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem, kako bi se dogovorili o mogućoj pomoći Turskoj, koja je stradala od katastrofalnog potresa.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene