Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obraćanje javnosti

Lučki kapetan i ministar odgovorili na pitanje je li brod Lučke kapetanije smio biti na moru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković stigao je u Dubrovnik nakon teške pomorske nesreće.

Ministar je izvijestio da je i sam upravo bio na mjestu potrage i da puše jako jugo te otežava potragu za nestalima. Kako nisu još identificirani svi nestali, nisu ni obaviještene obitelji svih za kojima se traga. Poznato je samo da se radi o pet osoba. Na početku konferencije za medije izrazio je žaljenje i sućut obiteljima stradalih.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Pozvao na glasanje Milanović: ''Tko god je dignuo ruku za Turudića, neprijatelj je Hrvatske'' Oleg Butković Na Facebooku Milanović dolazi u Opatiju, Butković ga pozvao u goste: "Možeš mi u četiri oka reći odgovore, dočekat će te i kravica..."

''Jugo je 25 do 30 čvorova, bio sam tamo i ima dosta valova, vjetar nosi iz smjera sjeverozapada i traganje je otežano'', kazao je Butković.

Butković kaže da se nesreća dogodila kada je motorni brod ''Danče'' išao prema Mljetu, po jednog bolesnika, a gumenjak se prema Vrsečinama kretao iz uvale Paklena. Došlo je do sudara, pri čemu su poginule dvije osobe, dvije ozlijeđene, za petoricom se još traga.

U potrazi sudjeluje devet plovila među kojima su i privatne brodice, helikopter i ronioci. Što se tiče istrage o ovom slučaju provodi je državno odvjetništvo u suradnji s MUP-om. Provodi se i upravna istraga te sigurnosna istraga Agencije za pomorske nesreće.

Ministar je upitan i je li istina da gumenjak nije bio osvijetljen. ''Nemam takvih saznanja. Istraga je u tijeku. O svim pojedinostima bit ćete izvješteni. Najvažnije nam je da se odvija traganje i spašavanje i da se osobe što prije pronađu'', rekao je.

Obavijestio je da u potrazi sudjeluju ronioci iz MUP-a, a helikopter Nacionalne središnjice za traganje i spašavanje pretražuju cijeli Koločepski kanal.

''Ja sam bio obaviješten 15 minuta nakon što se dogodilo i objavili smo priopćenje kada smo imali više informacija. Mislim da smo na vrijeme reagirali'', kazao je ministar.

Pojavila su se nagađanja da brod "Danče" nije ni smio u to doba ploviti, ali nagađanja je demantirao lučki kapetan. ''Netočno je da je brod 'Danče' bio neosvijetljen. To je brod namijenjen za traganje, spašavanje i prijevoz bolesnika. Moramo u Hrvatskoj imati takve brodove koji će 24 sata dnevno biti na raspolaganju'', rekao je lučki kapetan te dodao da i brod ''Danče'' trenutačno sudjeluje u potrazi za nestalim osobama.

''Brod 'Danče' je sada u potrazi zajedno s još plovila policije i privatnim brodovima i brodicama'', rekao je kapetan.

Na pitanje jesu li mu rekli nešto o nesreći odgovorio je potvrdno, ali nije želio otkriti što su mu točno rekli.

 

Podsjećamo, iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u utorak navečer su izvijestili da su dvije osobe smrtno stradale dok se za pet osoba traga nakon teške pomorske nesreće u kojoj su se oko 21:20 sat sudarili službeno plovilo Lučke kapetanije Dubrovnik ''Danče'' i gumenjak s devet članova posade.

Svi unesrećeni na gumenjaku su hrvatski državljani, a prema dostupnim informacijama riječ je o ugostiteljskim djelatnicima. Pomorska nesreća dogodila se u trenutku dok je brod ''Danče'' bio angažiran u akciji hitnog medicinskog transporta prema otoku Mljetu.

U potražnu akciju za nestalima uključena su tri plovila Lučke kapetanije Dubrovnik s liječničkom pratnjom, službeni policijski brod te motorni trajekt Hanibal Lucić. Putem Obalne radio postaje ORP Dubrovnik-radio emitira se poruka kategorije ''Mayday Relay'' prema svim sudionicima u pomorskom prometu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene