Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traga se za još četvero ljudi

Tragedija kod Dubrovnika: Brodovi Lučke kapetanije i dalje u potrazi za nestalima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tri su osobe su poginule, a za četiri se traga nakon teške pomorske nesreće u kojoj su se u utorak navečer sudarili službeno plovilo Lučke kapetanije Dubrovnik i gumenjak s više članova posade.

Najvažnije informacije do ovog trenutka:

Pročitajte i ovo Razrušeni hoteli u Kuparima - 2 Besplatna reklama Najpopularniji youtuber svijeta posjetio razrušeni hotel u Kuparima: Video ima 80 milijuna pregleda Cijena kvadrata - 3 Obaraju rekorde Za cijenu cijele kuće na Banovini u ovom gradu možete kupiti tek deset kvadrata: "Ne znam kako će moja djeca nešto kupiti"

- Teška pomorska nesreća dogodila se sinoć u 21:20 sati
- Sudarili su se brod lučke kapetanije i gumenjak u kojem je bilo devet osoba
- Tri su osobe poginule, dvije su ozlijeđene, a za četiri se traga
- Nisu još identificirani svi koji su se u vrijeme nesreće nalazili na gumenjaku
- Potraga se nastavlja tijekom cijele noći brodovima Lučke kapetanije
- U potragu su uključeni policijska plovila, privatne brodice, ronioci, helikopteri, HGSS, a oni koji s potragom zbog uvjeta ne mogu tragati noću ponovno se na mjesto nesreće vraćaju u četvrtak u 5 ujutro kada nastavljaju sa svojim aktivnostima

 

00:33 - Brodovi Lučke kapetanije i dalje tragaju za nestalima, potvrđeno nam je iz ispostave Dubrovnik. U 5 ujutro potrazi se opet vraćaju i svi koji tijekom noći nisu, zbog uvjeta, u mogućnosti nastaviti s potragom.

19:30 - Andrija Jarak, reporter Nove TV, javlja da su u potragu bili uključeni i ronioci specijalne policije. "Iz Ravnateljstva policije su mi potvrdili da su obavili danas nekoliko zarona na dubini od 55 metara, no morali su obustaviti potragu", rekao je Jarak, dodajući da će potragu nastaviti u četvrtak ujutro.

Brodice, koje su tijekom dana tražile unesrećene, nastavit će potragu i cijelu noć. 

14:10 - Pronađena je treća smrtno stradala osoba u okviru potražne akcije za nestalima u dubrovačkom akvatoriju nakon sudara gumenjaka i broda LK Dubrovnik. MRCC Rijeka i Lučka kapetanija Dubrovnik dalje koordiniraju pomorsku potragu za preostalo četvero nestalih sudionika pomorske nesreće.

11:35 - Letačka posada Eskadrile transportnih helikoptera (ETH) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) uključila se u jutarnjim satima s helikopterom u akciju potrage i spašavanja za nestalim osobama na širem području Koločepskog kanala u dubrovačkom akvatoriju. Uz letačku posadu u helikopteru se nalaze i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja, a zahtjev za angažiranjem helikoptera stigao je iz Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru, MRCC (Maritime Rescue Coordination Centre).

11:30 - Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u Dubrovniku je bio u kanalu u kojem je u tijeku potraga za nestalima iz pomorske nesreće, nakon čega je dao izjavu.

10:04 - U potrazi za nestalima sudjeluju četiri policijska plovila, na raspolaganju je i helikopter, ali potraga je otežana zbog vjetra. Plovila policije, lučke kapetanije i sve hitne službe su na raspolaganju.

'Koločepski kanal obuhvaća morski prostor između obale i otočne skupine Elafita, koja na sjeveru počinje s otokom Olipom, a na jugu završava otokom Koločepom.' U kanalu jugo i bura inače pušu vrlo jako, ali ne stvaraju velike valove.

9:07 - Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković stigao je u Dubrovnik te će biti na sastanku Lučke kapetanije u 10 sati, nakon čega će dati izjavu. Prema posljednjim informacijama, još uvijek se traga za petero nestalih u pomorskoj nesreći.

8:53 - ''Uzrok havarije još nije utvrđen, ali se zna da je brod 'Danče' plovio sredinom kanala, a voditelj se uputio gumenjakom koji nije bio označen navigacijskim svjetlima. Bilo je i malo šiloka, a gumenjak se na radarskoj slici nije vidio'', rekao je dubrovački lučki kapetan Mato Kekez, prenosi Dubrovački vijesnik.

8:09 - Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić potvrdio je da su u tu bolnicu primljene dvije osobe stradale u pomorskoj nesreći. ''Primljeno je dvoje ljudi, jedan muškarac 1959. godište koji je zadobio lakše ozljede, odnosno traumatološke ozljede koljena i pušten je na kućno liječnje, a drugi je muškarac, 1964. godište, zadobio prijelom ključne kosti i danas je planirana operacija. Pacijent je dobrog općeg stanja'', rekao je Bekić.

7:35 - Prema posljednjim informacijama dobivenim iz Centra za traganje i spašavanje, akcija spašavanja je u tijeku, a teško je prognozirati hoće li nestale pronaći i žive. Također doznajemo da su poginule i ozlijeđene osobe civili.

7:15 - Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković sa suradnicima, državnom tajnicom za more, Majom Markovčić Kostelac i pomoćnikom ministra Uprave sigurnosti plovidbe, kap. Sinišom Orlićem, u srijedu, 26. travnja u Dubrovniku će se sastati s voditeljima potražnih timova. Ujedno će tijekom dana izvijestiti o rezultatima spasilačko-potražne akcije.

5:15 - Po priopćenju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, službeni brod lučke kapetanije Dubrovnik "Danče" u utorak 25. travnja u 21:20 sati sudario se u Koločepskom kanalu s gumenom brodicom nepoznate registracijske oznake na kojoj su bili ugostiteljski djelatnici hrvatskog državljanstva, ukupno 9 osoba.

Pomorska nesreća dogodila se u trenutku dok je službeni brod "LK Dubrovnik" bio angažiran u akciji hitnog medicinskog transporta prema otoku Mljetu.

Na poziciji nesreće iz mora su spašene dvije osobe s manjim tjelesnim ozljedama, a dvije pronađene osobe su mrtve. Za ostalih pet osoba intenzivno se traga.

U potražnu akciju za nestalima uključena su tri plovila LK Dubrovnik s liječničkom pratnjom, službeni policijski brod te motorni trajekt Hanibal Lucić.

Putem obalne radijske postaje Dubrovnik emitira se poruka kategorije „Mayday Relay“ prema svim sudionicima u pomorskom prometu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene