Ministar obrane Mario Banožić rekao je u ponedjeljak u Varaždinu da je izrađena studija koja će biti podloga Vladinoj odluci za konačni odabir višenamjenskih borbenih zrakoplova te da bi cijeli proces mogao biti gotov početkom iduće godine.

Galerija Ministar Banožić na obilježavanju 28. obljetnice brigade Pume - 5 Ministar Banožić na obilježavanju 28. obljetnice brigade Pume - 4 Ministar Banožić na obilježavanju 28. obljetnice brigade Pume - 3 +1 Ministar Banožić na obilježavanju 28. obljetnice brigade Pume - 2

Sa studijom će, kazao je, biti upoznati članovi saborskog Odbora za obranu te Vijeća za obranu, nakon čijeg će mišljenja Vlada "zaokružiti" tu priču i izvijestiti koji su avioni izabrani. "Vjerujem da će cijeli proces završiti početkom iduće godine", rekao je ministar na svečanosti varaždinskih "Puma".

Bitno je, kaže, da je međuresorna skupina radila na nekoliko kriterija koji su potrebni hrvatskoj vojsci, a temeljem istih istih kriterija razmatrane su sve četiri pristigle ponude.

"S jedne strane, to mora biti zrakoplov koji će zadovoljavati naše zadaće, odražavati spremnost Hrvatske vojske i mora biti financijski aspekt prihvatljiv za nas. Isto tako, kriterij koji se odnosi na vanjsko-politički, odnosno vanjsko-diplomatske odnose, ali i ono što bi trebalo biti na korist Hrvatskoj vojsci za idućih 30 godina", rekao je Banožić. .

Upitan imamo li sada financijski bolje ponude nego su bile na početku, ministar je odgovorio da ne kupujemo samo avione, nego kompletan paket raketa, simulatora, vježbe i obuke. "U tom koraku pokušali smo iskomunicirati detalje i dati priliku ponuđaču da možda još i on iskorigira neke stvari", kazao je i potvrdio da se upravo to i dogodilo.

Predana Studija izvedivosti za nabavu višenamjenskog borbenog aviona

Nakon što su zaprimljene ponude četiriju država (SAD-a, Švedske, Francuske i Izraela), Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskog borbenog aviona 12. prosinca 2020. službeno je dovršilo evaluaciju ponuda i predsjedniku Vlade je 21. prosinca uputilo Studiju izvedivosti za nabavu višenamjenskog borbenog aviona, priopćeno je iz Vlade.

"Međuresorno povjerenstvo je, također, na temelju sveobuhvatne i multikriterijske stručne analize sadržane u studiji jednoglasno donijelo zaključak o najboljoj ponudi između dviju ponuda za nove avione (američkog F 16 Block 70 i švedskog Gripena C/D) i dviju ponuda za korištene avione (francuski Rafale F3 R i izraelski F 16 Block 30). Sve su ponude temeljito i precizno ocjenjivane u okviru triju domena: strateške domene, domene sposobnosti i financijske domene", dodaje se u priopćenju.

Zbog zaštite integriteta procesa ti su podaci klasificirani, navode u Vladi.

"Početkom sljedeće godine sa sadržajem studije bit će upoznat Odbor za obranu Hrvatskog sabora, nakon čega će Vlada donijeti konačnu odluku o odabiru višenamjenskog borbenog aviona. Nakon toga započet će višemjesečna faza izrade međuvladina ugovora s vladom države čija će ponuda biti odabrana, kako bi se taj ugovor mogao sklopiti najkasnije do kraja 2021. godine.

Nabavom višenamjenskog borbenog aviona Hrvatska će za sljedeća tri desetljeća dobiti 12 suvremenih aviona 4. generacije (10 jednosjeda i 2 dvosjeda) koji će zamijeniti Migove 21, čiji resursi istječu krajem 2024. godine. Kao članica NATO-a, Hrvatska će time ne samo sačuvati sposobnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva već će ih i značajno unaprijediti te mnogo djelotvornije moći štititi svoj zračni prostor i teritorijalni integritet", zaključuje se u priopćenju Vlade.

Prisustvovao obilježavanju obljetnice "Puma"

Banožić je u Varaždinu nazočio obilježavanju 28. obljetnice 7. gardijske brigade "Puma" i Danu 2. mehanizirane bojne ''Puma", na svečanosti je bio i ministar obrane Tomo Medved. S obzirom na epidemiološke prilike, građane je pozvao "na ozbiljan i odgovoran odnos", poglavito u vrijeme blagdana.

Naglasio je i kako su Vlada i Stožer civilne zaštite donosili izbalansirane i pravovremene odluke. "Mjere su mjere, ali obveza svih nas je poštivanje tih mjera" rekao je Medved, izrazivši zadovoljstvo što su mjere u Varaždinskoj, ali i ostalim županijama, smanjile broj oboljelih.

Potvrdio je to i župan Radimir Čačić, izrazivši nadu da će sljedećih dana, osim broja novozaraženih, padati i broj umrlih u Varaždinskoj županiji. "To su bile dobro pogođene mjere, dobar koktel, dobar set mjera", rekao je Čačić.

Ministar Banožić u Zemuniku Koronavirus doletio u zrakoplovstvo, Banožić potvrdio zarazu u zrakoplovnoj bazi na Plesu

Vili Beroš, ministar zdravstva Povjerenstvo utvrdilo da Vili Beroš nije poslovao s Petrom Pripuzom, a nije ni pokrenulo postupak protiv Darka Horvata i netočnih podataka o vlasniku broda za koji je jamčila država

Kazao je i kako su te mjere još uvijek relativno blage u odnosu na Europu te dodao da podržava i novi set mjera s ograničenjem kretanja.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju