Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako će se mjeriti učinkovitost?

Ministar želi nagraditi vrijedne liječnike: ''Bojim se da će ta procjena biti subjektivna''

Nagrađivanje najboljih liječnika (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Nagrađivanje najboljih liječnika (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Nagrađivanje najboljih liječnika (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Nagrađivanje najboljih liječnika (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Nagrađivanje najboljih liječnika (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Nagrađivanje najboljih liječnika (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Nagrađivanje najboljih liječnika (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Nagrađivanje najboljih liječnika (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr Nagrađivanje najboljih liječnika (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Nagrađivanje najboljih liječnika (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Nagrađivanje najboljih liječnika (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/5 >>
Započinje javna rasprava o Zakonu o zdravstvenoj zaštiti. I prije rasprave, bolnički liječnici na veliko komentiraju novosti vezane za njih, poput nagrađivanja njihova rada, a koje je najavio ministar zdravlja Milan Kujundžić. Po principu, tko više i bolje radi, za to će biti plaćen. Iako to pozdravljaju, liječnici ne razumiju kako će se njihov rad mjeriti.

Više od 30 godina dr. Dalibor Šarić radi kao pedijatrijski kardiolog. Ni jedan dan, kaže, nije isti, zbog mnogo nepredviđenih situacija. "Život uvijek nosi nešto novo. Svaki pacijent je drugačiji i nema šablona u rješavanju. Rijetko kada završimo posao u predviđeno radno vrijeme", rekao je dr. Šarić.

Pročitajte i ovo Nikola Dobroslavić, dubrovačko-neretvanski župan Manjak liječnika Deklaraciju o zaštiti baštine brzo riješe, ali probleme u zdravstvu - ne: "Nemamo dovoljno novca, ali ima ministarstvo i HZZO" Problem s kolima hitne pomoći POTRESNA SVJEDOČANSTVA Infuzija na 41 stupanj, strgani podovi, višesatna čekanja... ''Nije bilo ugodno voziti se u kolima hitne dok krvariš misleći da ćeš izgubiti bebu...''

Ubrzo bi se njegovo vrijeme moglo mjeriti po principu učinkovitosti. Tko je učinkovitiji liječnik, taj će biti nagrađen.

"Ne bi imali ništa protiv da oni koji rade izvan tih normativa koji postoje u zdravstvu budu nagrađeni i plaćeni više", dodaje dr. Šarić.

Problem je što ne postoje određeni vremensko-kadrovski normativi, pa liječnici ne znaju kako će se ta učinkovitost mjeriti.

"Bez jasne sistematizacije rada teško je mjeriti učinkovitost pojedinog liječnika, tako da sve dok se to ne napravi, bojim se da će ta procjena biti subjektivna, a ne objektivna što ni u kojem slučaju nije dobro", rekao je Trpimir Goluža iz Hrvatske liječničke komore.

''Nećemo se skrivati iza priča da smo svi jednaki''

Ministar zdravstva Milan Kujundžić vjeruje kako problema u mjerljivosti rada ne bi trebalo biti. "Mi smo sada u izradi centralnog informativnog sustava kojim će se pratiti na dnevnoj razini svačiji rad, i financijski i medicinski i izvedbeni i komplikacije i učinkovitost. Iz svih će bolnica na webu svaki dan biti objavljeni rezultati. Dakle, nećemo se skrivati iza priča da smo svi jednaki, svi radimo, svi smo vrijedni. Neki jesu, neki nisu", rekao je ministar Kujundžić.

Pacijenti se slažu da se bolje liječnike treba nagraditi. "Mi smo prvi potakli to pitanje, da se kontrolira rad liječnika kako je to u drugim europskim zemljama - postoje elektronske kartice ulaska na posao i prilikom izlaska. Može se točno vidjeti evidencija tko koliko radi. Naravno da pozdravljamo tu odluku da tko radi učinkovito da se više i plati", kaže Jasna Karačić iz Udruge za promicanje prava pacijenata.

Iz Udruge pacijenata poručuju kako bi na taj način bili zadovoljni i pacijenti i liječnici. Jer bi postojao sustav kontrole prema kojem bi najbolji liječnici dobili ono što i zaslužuju.

Kako procijeniti učinkovitost rada liječnika?

Mjerenje učinkovitosti rada u Dnevniku Nove TV komentirala je predsjednica HUBOL-a, Ada Barić Grgurević.

''Kada idete tražiti što znači učinkovitost liječnika, nigdje u suvremenim zemljama takvo nešto ne postoji. Postoji učinkovitost zdravstvenog sustava. Postavlja se pitanje na realnoj razini, kako će se procijeniti učinkovitost rada jednoga psihijatra koji radi isključivo ambulanti posao i kirurga koji radi u operacijskoj sali, na odjelu i u ambulanti. To do sada nije pošlo za rukom niti jednoj zemlji u Europskoj uniji''', rekla je Barić Grgurević.

''Vrtimo se u začaranom krugu u kojem zdravstveni sustav ne opstaje bez prekovremenog rada, a s druge strane se liječnici kažnjavaju zbog tog prekovremenog rada. Dokle tako? Dok se ne pojavi politička volja'', zaključuje Barić Grgurević.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene