Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog napada iz Stožera

Ministar Matić se ispričao Šerbedžiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar branitelja Predrag Matić ispričao se danas glumcu Radi Šerbedžiji što ga je doveo u situaciju 'da se mora braniti od prijetnji koje mu upućuje nepotpisani autor iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara'.

'Ta lakoća linčovanja pokazuje i da je jedan manji dio hrvatskih medija, novinara i građana ostao zaglavljen u ratnohuškačkom diskursu iz ranih 90-ih godina', navodi Matić u otvorenom pismu Šerbedžiji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U ime premijera Ministar Matić Stožeru poslao pismo: Poziva ih na sastanak u Vukovaru! Slika nije dostupna 'Ćirilica ni pod koju cijenu' Stožer traži Matićevu ostavku, on odgovara: Zna se tko sve vodi!

'Međutim, od straha koji ta lakoća optuživanja proizvodi još je veća žalost koja nastaje kada čovjek vidi s koliko se spremnosti ta minorna skupina odriče pozitivnih, plemenitih i konstruktivnih namjera i projekata ukoliko se na bilo koji način ne uklapaju u njezinu usku i ksenofobnu viziju 'pravovjernog hrvatstva i ljubljenja Hrvatske'. Ova a priori antagonistička spremnost pokazuje ne samo to da je ova skupina zaglavljena u prošlosti, nego i to da je sadašnjost i budućnost zapravo i ne zanimaju', stoji u pismu ministra Matića.

A upravo se sve ovo dogodilo, istaknuo je, velikom hrvatskom (da, gospodo, hrvatskom) glumcu Radi Šerbedžiji i mojoj namjeri da gospodin Šerbedžija bude posrednik u uspostavljanju komunikacije s Angelinom Jolie i organizaciji njezinog eventualnog dolaska u Vukovar.

Šerbedžija najavio tužbu protiv vukovarskog Stožera

Aludirajući vjerojatno na Mladena Pavkovića, ispričao se Šerbedžiji što ga je doveo u situaciju da se, ni kriv ni dužan, brani od difamacija 'nekog trećerazrednog novinara minornih novina i portala te tobože publicista, koji, k tomu, s Vukovarom ima veze koliko i on s, recimo, Ludbregom'.

Pojasnio je da je prilikom nedavnog sudjelovanja na međunarodnoj konferenciji posvećenoj prevenciji seksualnog nasilja koja se održala u Sarajevu imao priliku neformalno razgovarati s Angelinom Jolie, što je iskoristio da je pozove u Vukovar, a zbog kratkoće susreta, kao posrednika u nekim budućim dogovorima predložio je zajedničkog prijatelja Radu Šerbedžiju.

'Dakle, niti se Šerbedžija nudio, niti se nametao, niti je išta – nadam se ne još zadugo – dogovoreno. Međutim, niti taj takozvani novinar, a nažalost niti ta vukovarska grupa čuvara stalne ratne opasnosti nisu se udostojili ni provjeriti o čemu se točno radi, nego su odmah, ne gubeći ni trenutka, zauzeli borbeni stav i otkopali zasad samo verbalne sjekire', kaže Matić.

Ocjenjuje da je to ono što zastrašuje i žalosti: da se u Hrvatskoj 21. stoljeća, 18 godina od prestanka ratnih sukoba, nekoga može napasti samo zato što je druge nacionalnosti, ma koliko on mogao doprinijeti i ma koliko doprinosio svjetskoj promociji Hrvatske.
'Budimo iskreni, gospodo, spremni ste se odreći i Vukovara i mogućnosti da se pažnja svjetske javnosti usmjeri na vukovarsku ratnu priču i probleme s kojima Vukovar živi danas samo kako bi vaša uskogrudna i retrogradna slika 'prave Hrvatske' ostala neukaljana, a vi u njoj kao jedini 'autentični hrvatski građani', odnosno kao pripadnici prije par dana promovirane nove nacionalne skupine 'Hrvatina'', stoji u pismu.

Matić zaključuje kako povijest ipak na kraju treba pamtiti Vukovar, vukovarsku priču, 'pa ako hoćete i Angelinu Jolie i Radu Šerbedžiju, a ne nekakve grupe i grupice ili skribomana koji svoju nerealiziranu ambiciju velikog novinara i pisca ostvaruju obmanama i huškanjima'.

Glumac Rade Šerbedžija na internetskoj stranici vukovarskog stožera izložen je napadima zbog navodne 'šutnje o srpskoj agresiji' kao i zbog najava o njegovu mogućem dolasku u Vukovar zajedno s hollywoodskom filmskom zvijezdom Agelinom Jolie. Na internetskoj stranici Stožera objavljen je tekst 'Rade, imaj na umu - Stožer je spreman!'., a u priopćenju su naveli da se Rade Šerbedžija skrio u skute Angeline Jolie i kako vjeruje da nitko ne vidi njegovo licemjerje.

Šerbedžija je najavio kako će tužiti članove Stožera za obranu hrvatskog Vukovara koji su izrekli uvrede i optužbe na njegov račun. (Hina)

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene