Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Korak po korak

Ministar graditeljstva objasnio što sve moraju napraviti Zagrepčani prije početka obnove domova

Zakon o obnovi grada Zagreba nakon potresa napokon je izglasan u Saboru. Kako će izgledati provedba Zakona za Dnevnik Nove TV otkrio je ministar graditeljstva Darko Horvat. S njime je razgovarala reporterka Barbara Štrbac.

Ministar graditeljstva Darko Horvat kaže da će se u idućih 30 dana kreirati plan provedbe Zakona o obnovi Zagreba nakon potresa.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević o obnovi - 1 190 milijuna eura Tomašević pohvalio obnovu Zagreba pa kritizirao ministra: "Nadam se da će država što prije to učiniti" Snažan potres prije četiri godine pogodio Zagreb - 1 Spora obnova FOTOGALERIJA Četiri godine od zagrebačkog potresa: Plenković promijenio četiri ministra, a obnova je predmet interesa europskog tužitelja

Objasnio je koji je prvi korak koji građani čiji su domovi oštećeni moraju napraviti.

''Prvi korak je izrada projektne dokumentacije. Svi koji su to započeli kod ovlaštenih projektanata bit će uključivi i mi ćemo to priznati. Nikakvih nepoznanica neće biti. Svi koji su s projektiranjem počeli ili koji će početi u narednim danima s pribavljanjem projektne dokumentacijom imat će isti tretman'', poručio je Horvat.

Nakon izrade projektne dokumentacije i troškovnika, revidenti će sve to revidirati, a zatim će se na javnom natječaju odabrati institucije koje će napraviti tehničku kontrolu, objasnio je ministar.

''Nakon toga će obveznici javne nabave ući u proces javne nabave, a svi koji su privatni vlasnici moći će u proces ugovaranja konkretnih radova'', rekao je Horvat.

Kako do novca?

Objasnio je da će se programom mjera definirati zahtjev koji će se podnositi Ministarstvu graditeljstva. Ipak, novac za sufinanciranje obnove će građani na temelju zahtjeva dobiti ''u trenutku kada će obiteljska zgrada ili kuća koja će se raditi ili obnavljati za to biti spremne''.

''U tom trenutku će sukladno prioritetima i dinamici pribavljanja novca ti stanari moći započeti s konkretnim postupcima obnove'', objašnjava.

Na pitanje odakle će doći novac za sufinanciranje obnove domova, Horvat kaže da je 100 milijuna kuna građanima već na raspolaganju.

''Na pozicijama ili proračunskim stavkama Fonda za zaštitu okoliša rezerviran je dodatan 41 milijun. Kroz Fond solidarnosti stigla je prva uplata predujma. Konstatacija da su nam potrebne 42 milijarde, a svjesni činjenice da smo u ovom trenutku osigurali nešto malo više od 10 milijardi, dakle mi sad 25 posto potrebnog novca možemo startati istog trenutka kad se stvore sve zakonske osnove'', rekao je ministar.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene