Obavijesti Video Pretražite Navigacija
široka potpora

Pola godine nakon potresa Sabor donio Zakon o obnovi, podržao ga i SDP: Samo četiri zastupnika protiv

Sabor je velikom većinom glasova donio Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom u Zagrebu, Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj županiji.

Na samom početku sjednice Nikola Grmoja (Most) predao je predsjedniku Sabora peticiju građana Strušca protiv kompostane.

Pročitajte i ovo Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u Marija Selak Raspudić Reforma Hrvatskog sabora Selak Raspudić: "Željezna ograda, simbol HDZ-ove Vlade, stvar je prošlosti"

Marijana Puljak uime Kluba zastupnika Stranke s Imenom i Prezimenom, Pametnog i Građansko-liberalnog saveza zatražila je stanku kako bi još jednom razmotrili Zakon, a naglasila je da je ovo predizborni zakon uoči lokalnih izbora iduće godine. Najavila je da će biti protiv Zakona. Stanku su zatražili i Hrvatski suverenisti kako bi se konzultirali iako su načelno odlučili da će podržati Zakon.

Uoči početka sjednice šef SDP-ova Kluba Arsen Bauk najavio je da će podržati Zakon. ''Unatoč određenim primjedbama na tekst zakona, podržat ćemo Zakon o obnovi. Ocjenjujemo da je to slična situacija poput one za vrijeme naše Vlade s predstečajnim nagodbama i švicarskim frankom, kada treba pomoći ljudima i treba im pomoći odmah'', objasnio je stav najveće oporbene stranke.

Zbog epidemioloških mjera glasa se u tri dvorane te videovezom za zastupnike koji se nalaze u samoizolaciji. ''Pozdravljam kolege koji su se spojili videovezom, Mato Franković, Hrvoje Zekanović, Ante Bačić i Stjepo Bartulica. Ušli ste u povijest, pozdrav!'', poručio je šef Sabora Gordan Jandroković zastupnicima u samoizolaciji.

Peđa Grbin (SDP) upozorio je da neki zastupnici nemaju masku pa je šef Sabora apelirao na sve da je stave.

Zastupnici glasaju o amandmanima na Zakon. Božo Petrov zatražio je stanku i poručio da se zakonom radi sukob interesa. Pozvao je kolege koji imaju nekretnine da se suzdrže od glasanja. Rajko Ostojić također je zatražio stanku ''jer nisu prihvaćeni ključni oporbeni amandmani''. Ocijenio je da je katastrofalan Vladin zakon popravljen zahvaljujući amandmanima, ali dodaje da to nije dovoljno. Najavio je da će pomno pratiti provedbu zakona. Krešo Beljak (HSS/HSU) također je zatražio stanku da se konzultiraju prije glasanja. Izrazio je zadovoljstvo načinom kako je pripremljen Zakon. ''Daleko od toga da je idealan, ali, Bože moj, ništa nije idealno, ali građani više ne mogu čekati'', poručio je.

Sabor je sa 124 glasa za, 10 suzdržanih i samo četiri protiv izglasao Zakon o obnovi.

Što donosi Zakon o obnovi?

U Zakon o obnovi zgrada od potresa, koji pogođeni građani s nestrpljenjem očekuju, Sabor je ugradio niz amandamana. Slijedom amandmana uz ratne vojne invalide, participacije u obnovi oslobodile bi se i osobe s invaliditetom, kao i vlasnici i suvlasnici koji su u trenutku potresa u zajedničkom kućanstvu živjeli s osobom s invaliditetom.

Sam zakon definira model po kojem će konstrukcijsku obnovu zgrada 60 posto financirati država, a po 20 posto Grad Zagreb i županije te vlasnici nekretnina. Vlasnicima s minimalnom plaćom i bez značajnije imovine, država i županija, grad ili općina u potpunosti će financirati tu obnovu.

Plaćanja iznosa od 20 posto bit će oslobođeni i vlasnici nekretnina ako njihov dohodak u protekloj i tekućoj godini ne prelazi 4000 kuna, a isto vrijedi i za one čija je ukupna imovina na dan potresa vrijedila manje od 200.000 kuna.

Otuđi li se nekretnina u roku od pet godina, vraćaju se sredstva

Prihvaćen je i amandman po kojemu bi, u slučaju da vlasnik ili suvlasnik otuđi obnovljenu nekretninu u roku od pet godina, morao u cijelosti vratiti sredstva koja je uložila država ili županija.

Prošli su amandmani kojima se obiteljska kuća definira kao stambena zgrada do 400 metara kvadratnih s najviše tri posebna dijela od kojih je najmanje jedan stan te onaj kojim se omogućuje obnova zgrada u slučaju bespravnih zahvata na konstrukciji zgrade tako da vlasnik ili suvlasnik podmiri troškove povratka zgrade u stanje prije bespravne rekonstrukcije. Jednom godišnje, do kraja lipnja za prethodnu godinu, Vlada će Saboru morati podnijeti izvješće o učincima Zakona o obnovi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene