Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stiže objašnjenje

Ministar gospodarstva: "Službe nisu utvrdile da se radi o kvaru u Hrvatskoj"

Ministar gospodarstva Ante Šušnjar
Ministar gospodarstva Ante Šušnjar Foto: DNEVNIK.hr
U petak oko 12 sati gotovo je cijela Dalmacija ostala bez struje.

Zbog međunarodnog poremećaja u opskrbi električnom energijom, u 14:15 u sjedištu Hrvatskog operatora prijenosnog sustava d.o.o. u Zagrebu izjave za medije dali su ministar gospodarstva Ante Šušnjar i direktor Sektora za vođenje elektroenergetskog sustava HOPS-a Danko Blažević.

Pročitajte i ovo Nestalo struje u Splitu Doznaje Dnevnik Nove TV Istraga o nestanku struje trajat će i do šest mjeseci: Zbog nezapamćenog kolapsa aktivirala se i SOA

Pročitajte i ovo Zgrada HEP-a Kaos u regiji HEP se oglasio o kolapsu elektroenergetskog sustava: "Stavili smo u puni pogon sve proizvodne kapacitete"

Dogodio se raspad elektroenergetske mreže kroz tri države - prvo je krenulo iz Crne Gore, potom je prekid struje zahvatio Bosnu i Hercegovinu, a zatim i dio Hrvatske - cijelu Dalmaciju, pa sve do Rijeke, navodno do trafostanice Brinje. Još se nikad dosad nije dogodio raspad elektroenergetskog sustava kroz tri države.

"Imali smo ispad u međunarodnim okvirima. Utvrđuju se detalji i uzroci. Naše službe nisu utvrdile da se radi o kvaru kod nas. Radi se o vrlo osjetljivim stvarima, pa su sve dežurne i žurne ekipe na terenu. Mislim da će svi građani u vrlo kratkom roku dobiti struju", rekao je Šušnjar. 

Naglasio je da naše službe nisu utvrdile da se radi o kvaru kod nas, a veći dio gradova je ponovno opskrbljen električnom energijom.

"Sve žurne ekipe su na terenu, a građani će u vrlo kratkom roku dobiti električnu energiju", naglasio je.   

Naglasio je da je ovo stanje održivo jer su se naši obrambeni mehanizmi aktivirali.

"Došlo je samo do Zadra, a onda smo vrlo brzo opskrbili sve potrošače, dok druge države još rade na tome i nemaju električnu energiju", rekao je. 

"Ne zna se uzrok, možda je to zbog visokih temperatura, velike potrošnje. Službeno se uzrok ne zna. Postoje službe unutar naših firmi koje se bave distribucijom, opskrbom, mrežom, a postoje i europske agencije koje će utvrđivati sve detalje. Znat ćemo precizno zbog čega je došlo do svega", naglasio je. 

Danko Blažević naglasio je da se za takve incidente na europskoj razini osnivaju radne skupine koje to istražuju.

"Takve istrage znaju traju šest mjeseci. Neki dalekovod između Grčke i Albanije je ispao i onda su se tokovi poremetili. Ali to nije službeno. Zasad su to preliminarne informacije", naglasio je. 

Rekao je da bez struje je ostalo sve južnije od Zadra i Ličkog Osika te dodao da ne znaju o kojem se točno broju kućanstava radi.

Na novinarski upit rekao je da ne bi smjela postojati mogućnost da neki dijelovi Dalmacije ne dobiju struju nazad.

"Normalizacija se provodi da mi u prijenosu uključujemo mrežu i prosljeđujemo napon na distribuciju, a onda ona prosljeđuje dalje", rekao je.   

Otkrio je da su se i u nekim rubnim dijelovima Slavonije također dogodili ispadi zbog poremećaja u BiH.

"Nikad u povijesti, ni u ratno vrijeme ovo se nije dogodilo. Dalmacija je 73 puta ostala bez napajanja jer su u to vrijeme Dalmacija i Hercegovina bili su u otočnom pogonu. Događaju se veliki raspadi, nedavno je cijeli Ekvador ostao bez struje, cijela Italija ostala je bez napajanja. Nema nekog uobičajenog i češćeg razloga. Ne vjerujem da će se ovo ponoviti", rekao je. 

Iako se spominje dosezanje vrhunca toplinskog vala u petak, Blažević je izjavio da se iz perspektive hrvatskog elektroenergetskog sustava ne može govoriti o nekoj posebno većoj potrošnji struje. "Prošle godine smo oborili rekord u ljetnoj potrošnji, danas smo bili daleko od tog rekorda", kazao je.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene