Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kaos u regiji

HEP se oglasio o kolapsu elektroenergetskog sustava: "Stavili smo u puni pogon sve proizvodne kapacitete"

Zgrada HEP-a
Zgrada HEP-a Zeljko Puhovski/Cropix
Aktualno Galerija Zgrada HEP-a Zgrada HEP-a Foto: Zeljko Puhovski/Cropix Cijela Dalmacija ostala je bez struje zbog raspada elektroenergetskog sustava. Cijela Dalmacija ostala je bez struje zbog raspada elektroenergetskog sustava. Foto: Duje Klaric/Cropix Cijela Dalmacija ostala je bez struje zbog raspada elektroenergetskog sustava Cijela Dalmacija ostala je bez struje zbog raspada elektroenergetskog sustava Foto: Duje Klaric/Cropix Cijela Dalmacija ostala je bez struje zbog raspada elektroenergetskog sustava. Cijela Dalmacija ostala je bez struje zbog raspada elektroenergetskog sustava. Foto: Duje Klaric/Cropix +1 Kolaps prometa u Splitu Galerija 1/6 >>
Hrvatski operator prijenosnog sustava radi analizu sa operatorima sustava susjednih zemalja kako bi se utvrdio uzrok, kažu iz HEP-a.

Prekid opskrbe električnom energijom u dijelovima Republike Hrvatske izazvao je međunarodni poremećaj koji je zahvatio više zemalja, izvijestili su u petak iz Hrvatske elektroprivrede (HEP).

Hrvatski operator prijenosnog sustava radi analizu s operatorima sustava susjednih zemalja kako bi se utvrdio uzrok, dodaju.

Pročitajte i ovo Nestalo struje u Splitu Doznaje Dnevnik Nove TV Istraga o nestanku struje trajat će i do šest mjeseci: Zbog nezapamćenog kolapsa aktivirala se i SOA

Za ublažavanje problema međunarodnog prekida opskrbe električnom energijom Hrvatska elektroprivreda stavila je u puni pogon sve svoje proizvodne kapacitete kako bi HOPS mogao osigurati opskrbu električnom energijom građana RH u što kraćem roku. Što se tiče distribucijske mreže HEP-a, HEP - Operator distribucijskog sustava izvještava da na mreži nema oštećenja, izvijestili su iz HEP-a.

Zgrada HEP-a Cijela Dalmacija ostala je bez struje zbog raspada elektroenergetskog sustava. Foto: Duje Klaric/Cropix

Kako je Hina ranije neslužbeno doznala iz Hrvatskog operatora prijenosnog sustava, dogodio se raspad elektroenergetske mreže kroz tri države - prvo je krenulo iz Crne Gore, potom je prekid struje zahvatio Bosnu i Hercegovinu, a zatim i dio Hrvatske - cijelu Dalmaciju, pa sve do Rijeke, navodno do trafostanice Brinje.

Pročitajte i ovo Kolaps prometa u Splitu Vlada kaos FOTO/VIDEO Pogledajte kako izgleda prometni kolaps u Splitu nakon nestanka struje

Kako doznaje Hina, još se nikad dosad nije dogodio raspad elektroenergetskog sustava kroz tri države. Također, saznajemo da trenutno dispečeri frenetično razgovaraju jedni s drugima, država s državom, da se utvrdi što se dogodilo i da se donese plan sanacije, jer nijedna država se ne može izolirati po pitanju opskrbe strujom budući da su svi povezani s dalekovodima.

Uzrok još nije poznat, zasad se špekulira da je zbog visokih temperatura skočila potrošnja te da je sustav u jednom trenutku srušen.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene