Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne ide na čelo splitskog HNK-a

Ekskluzivno: Biškupić je odbio imenovati Mucala intendantom!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glazbenik Mucalo ipak neće sjesti na čelo splitskog HNK-a

Ekskluzivno saznajemo kako je ministar Biškupić odbio imenovati Duška Mucala intendantom splitskog HNK-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izgurali ga generali Otkazani 'Maršal' ipak se večeras prikazuje u Splitu Slika nije dostupna 12 vijećnika za, sedam protiv Duško Mucalo imenovan intendantom splitskog HNK

Splitsko Gradsko vijeće početkom mjeseca imenovalo je za novog intendanta Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Splitu pjevača i diplomiranog ekonomistu Duška Mucala (56), kojeg je na tu dužnost jednoglasno predložilo Kazališno vijeće.

>> 'Mucalo je idealan realizator Kerumove politike kruha i igara'

U objašnjenju Biškupićevog ministarstva stoji da je odluka donesena nakon detaljnog uvida u dostavljeni kandidatov Prijedlog programa rada HNK Split za razdoblje 2010. do 2013. i sukladno mišljenju Kulturnog vijeća za dramske umjetnosti kao savjetodavnog tijela Ministarstva.

Tako je utvrđeno da u Prijedlogu nije razrađena programska koncepcija razvoja kazališta, program rada umjetničkih grana, kadrovska politika potrebna za ostvarivanje plana i programa, produkcijski troškovnici predstava.

Plan rada i realizacija programa tri ansambla izostala je u cjelini, nema navedenog niti jednog naslova premijernih i repriznih predstava niti za jednu umjetničku granu, čak ni za prvu sezonu. U Prijedlogu nema inicijativa, niti je iznesena bilo kakva suvremena dimenzija dramskog, opernog i baletnog teatra, odnosno njihovog relevantnog repertoara. ističe Biškupićevo ministartsvo.

>> Mucalo: Ne bojte se cirkusa, ja sam ozbiljan čovjek

U prvoj izjavi po imenovanju Mucalo je rekao kako je iznenađen 'medijskom pompom' kojom je praćen njegov izbor za intendanta splitskog HNK-a. 'Nisam ulični pjevač, takvi nazivi mene potcjenjuju. Pustite me da radim godinu dana pa onda ocijenite jesam li diletant', rekao je Mucalo.

Za Mucala se od početka pričalo da je Kerumov čovjek. Splićani Mucala znaju po pjesmama ugođaja dječje brojalice tipa Anka vegetarijanka i slično. Njegove komične scenske kostime teško će ičim izbrisati iz kolektivnog sjećanja. Svima je još uvijek smiješan. Ipak, baš takav, Mucalo kod mnogih izaziva simpatije.

'Najvažniji su plan realizacije i plan rada sva tri ansambla u cjelini, a nema navedenog nijednog naslova predstava ni za jednu umjetničku granu. Da je čovjek počeo odmah raditi, a nema programa ni za prvu sezonu. Prijedlog pokazuje nedostatak znanja i iskustva u poznavanju sustava funkcioniranja kazališta kako umjetnički, tako i organizacijski. To su glavni razlozi zbog kojih sam odbio potvrđivanje, objasnio je ministar kulture Božo Biškupić.

Slažete li se s odlukom Biškupića da odbije imenovanje Mucala?

  • Da
  • Ne
  • Svejedno mi je

Ukupno glasova:

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene