Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar o izmjenama zakona

''Ono što smo gledali u filmovima sada postoji i kod nas''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Redefinira se institut jamstva, a detalje je na konferenciji za medije iznio ministar pravosuđa Ante Šprlje.

Na današnjoj sjednici Vlade predstavljene su izmjene Zakona o kaznenom postupku. Detaljnije je o svemu na konferenciji za medije govorio ministar pravosuđa Ante Šprlje. Objasnio je da se Zakon, među ostalim, mijenja jer postoji obveza usklađivanja s europskim direktivama, a i određene presude Međunarodnog suda za ljudska prava ukazale su da su potrebne promjene.

Zakonom se, rekao je ministar, nastoji poboljšati status žrtava u kaznenom postupku, ali cilj je i zaštita prava osumnjičenika tijekom kaznenog postupka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Obrazložio Miljenić SDP ZA IZMJENE ZAKONA 'Jamstvo se pokazalo kao instrument koji služi isključivo bogatima' Slika nije dostupna Predstavljanje izmjena u Saboru Miljenić: Izmjene ZKP-a postavljaju čvršća pravila igre

''Ono što će vama biti najviše zanimljivo je redefiniranje instituta jamstva. Ono više neće biti kategorija koja se može primijeniti u slučajevima kada postoji opasnost od utjecaja na svjedoke i uništavanja dokaza'', rekao je Šprlje i dodao kako će biti primjenjivo samo kada postoji opasnost od bijega.

Ministar je objasnio i da osumnjičenik sada već u prvoj fazi, odnosno u trenutku kad postane osumnjičenik ima mogućnost angažirati odvjetnika. Policija ga je o tome dužna obavijestiti, a policajci će zatim imati mogućnost uzimati iskaz koji će se snimati i moći koristiti kao dokaz.

''To je ono što smo često gledali u filmovima, a nismo imali u našem sustavu, a sada postoji i kod nas'', rekao je ministar.

Niz mjera opreza koje smo imali i ranije i dalje ostaju na snazi poput zabrane približavanja određenoj osobi i posjećivanja nekih mjesta.

Što se tiče aktualnih slučajeva u kojima su jamstva uplaćena, a te osobe su sada na slobodi, ministar je rekao da se radi o postupcima na koje se Zakon o kaznenom postupku neće primjenjivati - on se odnosi na buduće postupke.

Novinare je zanimalo ide li ministar davanjem većih ovlasti policiji na ruku kolegi iz Mosta, ali Šrplje kaže da se ne radi o tome jesu li dobri ili ne s nekim.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene