Dražen Bošnjaković (Foto: Pixsell, Hrvoje Jelavić)
Dražen Bošnjaković (Foto: Pixsell, Hrvoje Jelavić) Foto: Pixsell, Hrvoje Jelavi?

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković ocijenio je da je percepcija o tom sustavu u Hrvatskoj i dalje loša zbog nekoliko medijski eksponiranih slučajeva, unatoč statistikama


Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković ocijenio je u povodu Europskog dana pravosuđa da je percepcija o tom sustavu u Hrvatskoj i dalje loša zbog nekoliko medijski eksponiranih slučajeva, unatoč statistikama koje pokazuju smanjenje sudskih zaostataka i veći broj riješenih nego primljenih novih predmeta.

Vezani članci Andrej Plenković obratio se novinarima nakon aktualnog prijepodneva (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Plenković: "Potrebno je podići povjerenje građana u hrvatsko pravosuđe, koje mora biti nepristrano i neovisno" Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković (Foto: Dnevnik.hr) Ministar pravosuđa o uhićenju zagrebačkog tužitelja: "To je vrlo loša vijest, reflektira se i na povjerenje građana i sve to skupa ne zvuči dobro"

„Javnost prati relativno mali broj predmeta, a deseci i stotine tisuća predmeta redovito se rješava“, kazao je Bošnjaković, dodajući da dobre statistike padaju u sjenu „nekoliko glasovitih“ slučajeva.

Ocijenio je i da su za pozitivne pomake zaslužna nova zakonska rješenja, među kojima su i spajanje prekršajnih i općinskih sudova te novi nacrt ovršnog zakona, ali i projekti poput eSpisa čija je nadogradnja u četvrtak predstavljena u Ministarstvu pravosuđa.

Zamjenik predsjednika Vrhovnog suda Marin Mrčela istaknuo je da je broj neriješenih spisa u odnosu na 2013. godinu manji za 37 posto.

„To možda ne bi ni znali da nema eSpisa“, rekao je Mrčela i dodao da je po broju riješenih predmeta Hrvatska u europskoj sredini.

„Radimo na tome da budemo bolji, ali nismo tako loši kao nas se prikazuje na temelju 10 ili 12 u medijima eksponiranih spisa ili čudnih odluka koje se ne mogu opravdati ili nisu pravomoćne“, smatra Mrčela.

Ocijenio je i da će nadogradnja informacijskih sustava „pružiti alate da suci rade brže i modernije“.

„Hoće li to i biti bolje ovisi samo o sucima. Ne smijemo zaboraviti ljudski činitelj, jer sudski posao mogu raditi samo suci. Bez sudaca nema sudbene vlasti“, poručio je Mrčela.

No, dodao je da i suci trebaju pokazati primjereno znanje i ponašanje radi povećanja ugleda sudbene vlasti, ne samo zbog njih samih nego i zbog građana. (Hina)