Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac komentirao je posljednju odluku haškog suda kojom je oslobođen Vojislav Šešelj.


Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac ocijenio je u petak kako nepravomoćna oslobađajuća presuda Vojislavu Šešelju teško kompromitira Haški sud, kako taj sud svoj posao završava "na najgori mogući način, serijom oslobađajućih presuda" te kako "sve više nalikuje na trgovinu pred zatvaranjem, u kojoj se rasprodaje pravda".

Vezani članci Marija Pejčinović Burić (Foto: Dnevnik.hr) Ministrica Pejčinović Burić o presudi Šešelju: "Sud je trebao biti puno oštriji, a presuda puno veća" Vojislav Šešelj (Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL) Šešelj dobio kaznu od 10 godina zatvora, ali već ju je odslužio

"Takva presuda predstavlja šok za sve one koji su bili žrtve ratnih politika, posebno one koja se vezuje uz ime Vojislava Šešelja i istovremeno pokazuje da Haški sud završava svoj posao na najgori mogući način, serijom oslobađajućih presuda, što znači da netko, bilo Sud, bilo Tužiteljstvo, nije obavljao svoj posao kako treba. Od velikih očekivanja dolazimo na rasprodaju tih očekivanja, gdje sud sve više nalikuje na trgovinu pred zatvaranjem, u kojoj se pravda rasprodaje, što teško kompromitira ranije djelovanje Suda i Tužiteljstva, ali i ponovo sukobljava narode u regiji, u emocijama, ali i u stavovima", kazao je Pupovac.

Uvjeren je da Sud i Tužiteljstvo doprinose osjećaju nepravde i nepomirenja, a ističe kako je posebna odgovornost na državama u regiji i njihovim politikama da učine sve da se negativne posljedice ovakve presude ne pretvore u trajno stanje političkih odnosa. Naglašava kako to posebno vrijedi za odnose između Hrvatske i Srbije, koji su vrlo krhki i unutar kojih postoji potencijal da presude poput ove na dugu stazu budu shvaćene kao legitimacija govora mržnje, ratnog huškanja i ratne politike općenito.

"Što se tiče položaja Srba u Hrvatskoj, nema nikakve sumnje da svatko nesankcioniranje bilo koje vrste zločina pa onda i zločina poticanja i huškanja ne može biti pozdravljeno ni podržano. Nama je stalo da se sankcionira govor mržnje, huškački govori i ratno huškanje kao dio ratnih politika jer je to jamstvo za civilizirane odnose unutar i između država", poručio je Pupovac. (Hina)