Davor Šuker, nekad najbolja kopačka Svjetskog prvenstva, a danas predsjednik nacionalnog nogometnog saveza, jamčio je s 12 milijuna kuna za Zdravka i Marija Mamića, ali državi nije mogao dokazati podrijetlo tih milijuna pa mu je sjela na vrijednu nekretninu – luksuzni stan u opatijskoj vili.

Galerija


Davor Šuker državi duguje više od 6 milijuna kuna. I to gotovo 3 godine. Razlog - nedokazano podrijetlo novca kojim je pomogao Zdravku i Mariju Mamiću da plate jamčevinu za slobodu. Otkud mu 12 milijuna kuna pokušao je dokazati kroz zaradu tijekom nogometne karijere, ali Poreznu upravu nije uvjerio. Sada bi mogao ostati bez luksuznog opatijskog stana od 152 kvadrata.

Vezani članci 15 godina Dnevnika Nove TV - 3 Dnevnik Nove TV slavi 16 godina: Rođendan najgledanijih minuta u zemlji Blokirana kartica, ilustracija Zbog 25 kuna blokirali mu sve kartice, ali pravi šok uslijedio je kada je otkrio koliko je dug star: "Toga nigdje na svijetu nema"

"Općinski sud u Rijeci je 3. svibnja 2019. godine donio odluku odnosno rješenje za osiguranjem založnog prava na nekretnini Davora Šukera, a po prijedlogu Općinskog državnog odvjetništva Rijeka. Radi se o poreznom dugu od cca 6 milijuna kuna", rekla je Manon Juravić, zamjenica glasnogovornice Općinskog suda u Rijeci.

Šuker bez komentara

O dugovanju je Šuker bio bez komentara: u telefonskom razgovoru njegov je jedini odgovor bio - hvala, ne treba ništa. Bez komentara su i u Hrvatskom nogometnom savezu, kojem je Davor Šuker na čelu. Poručuju da je riječ o privatnoj stvari njihovog predsjednika. Ništa konkretniji nije ni ministar financija Zdravko Marić.

"Ja osobno nemam saznanja ako je nešto vezano za porezna pitanja ja samo mogu reć da porezna tijela rade svoj posao ali bilo kakve detalje o bilo kojem poreznom obvezniku ne smijem i ne mogu komentirati", kaže ministar. 

Šutnja i iz opatijske vile. Na ulazno zovono s prezimenom Šuker nitko se nije odazivao. Susjedi koji pred našu kameru nisu željeli kažu da u stan nije dolazio. Ipak, građani su o nepodmirenju dugovanja jasni.

"Kad mi podmirujemo kao penzioneri onda ovi drugi koji imaju puno, puno novaca hvala Bogu bi trebali bolje nego mi", poručuje Lucija iz Opatije. "Mora podmirivat kao i svi mi, svima je zakon isti", smatra Ivan iz Opatije.

Žalba na rješenje suda ne odgađa izvršenje, a to znači da je u zemljišnim knjigama upisano založno pravo na nekretninu. Želi li i dalje Davor Šuker ostati vlasnik luksuznog stana, jedino brzo rješenje koje mu preostaje je podmirenje duga.

Država će doći do svog novca

Sada je na potezu državno odvjetništvo koje bi trebalo pokrenuti prijedlog za ovrhu. Zakonski rok kada će prijedlog podnijeti je 10 godina. S obzirom da je od rješenja prošlo već gotovo pet mjeseci očito žurbe nema. Iz odvjetničkih krugova kažu da se s ovim slučajevima u praksi ne žuri jer je zalog osiguran.

Laički rečeno založno pravo je zapravo hipoteka ista kao kada građani podignu kredit u banci. U ovom slučaju država kojoj Šuker duguje novac je sigurna da će svoj dug naplatiti jer je založno parvo na nekretninu stavljeno. Naime, Šuker teoretski nekretninu može i prodati no založno parvo na njoj ostaje i država će dug, bez obzira o kojem vlasniku se radi, sigurno namiriti.

Ne podmiri li u međuvremenu Šuker dug, proces namirenja je sljedeći: procjenjuje se vrijednost nekretnine i nakon toga sljedi dražba! No, u bilo kojem trenutku procesa Davor Šuker dug može platiti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju